Våra leverantörer

Klotets leverantörer tillhör de bästa inom Fair Trade

Som världsbutik är Klotet en specialbutik. Nästan alla leverantörer är certifierade på ett eller annat sätt inom rättvis handel eller har fokus på Fairtrade-märkta produkter.

Tyska GEPA, en av de största och äldsta aktörerna inom Fair Trade, och svenska Fair Monkey, ett litet företag i Laholm, är två representativa exempel på Klotets leverantörer. Båda är WFTO-medlemmar, dvs. företagets hela verksamhet följer WFTO:s 10 principer för Fair Trade.

Nästan lika förtroendeingivande är leverantörer som själva inte är certifierade, men som är godkända av andra Fair Trade-organisationer, exempelvis av BAFTS (British Association of Fair Trade Shops).

Och så har vi leverantörer, främst inom matbranschen, som är ”vanliga” grossister, men en del av deras sortiment är Fairtrade-märkta och ekologiska produkter och det är dessa produkter vi köper.

Många av Klotets leverantörer samarbetar direkt med producenterna. Exempel med detaljerad information om producenter och produkter finns på  leverantörernas egna webbplatser.

Afroart

Svenska textilformgivare i Stockholm samarbetar med lokala hantverkare i exempelvis Mali, Senegal, Bangladesh, Vietnam, Ecuador och Guatemala. På så sätt skapas nya arbetstillfällen och unika hantverkstraditioner bevaras.

Biofood

Svensk grossist för livsmedel och sedan många år en viktig svensk grossist för Fairtrade-märkta och ekologiska produkter. Klotet köper exempelvis Seed and Beans-chokladen.

Contigo fairtrade

Tysk importör med egna Fair Trade Shops i Tyskland och tät kontakt med världsbutiker i Tyskland och andra länder i Europa. Importerar främst kaffe, te, guld- och silversmycken, textilier, glas, keramik, konsthantverk. Godkänd som leverantör av paraplyorganisationen för världsbutiker i Tyskland (Weltladen Dachverband), som i sin tur är WFTO-medlem.

Divine Chocolate

Det enda chokladmärket i världen där kakaoproducenter även är delagäre. KUAPA KOKOO är ett av Ghanas största kakao-kooperativ med över 100 000 medlemmar. Genom att vara delägare och dessutom representerad i bolagets styrelse har producenterna ett stort inflytande på beslut som tas och en stor del av vinsten går direkt till kooperativet. Chokladen är Fairtrade-märkt och har funnits i Klotets sortiment sedan den första Divine-chokladen kom på marknaden i slutet av 1990-talet. Vid sidan om chokladen finns även andra matvaror i Divines sortiment.

El Puente – Die Fair Trade Pioniere

Den tyska importören är en av pionjärerna inom Fair Trade. Importen började på 1970-talet med konsthantverk från Latinamerika. Idag omfattar sortimentet ca. 5000 produkter och företaget har drygt 140 samarbetspartner i ett fyrtiotal länder. WFTO-medlem.

Fahrmans

Det är ett litet svenskt företag specialiserat på import av miljövänligt producerade leksaker, ofta med ett tydligt pedagogiskt värde. Klotet får genom Fahrmans leksaker från den engelska leksakstillverkaren Lanka Kade, godkänd som Fair Trade av BAFTS (British Association of Fair Trade Shops).

Fair-Handel Abtei Münsterschwarzach

Fair-Handel är en del i verksamheten som drivs av ett Benediktiner-kloster i södra Tyskland. Under kolonialtiden inrättade munkarna flera kloster i bl a Tanzania. Dessa har sedan blivit en viktig del i den regionala utvecklingen. Fair-Handel är medlem i den tyska branschorganisationen Fair Band, som i sin tur är WFTO-medlem.

Fair Monkey

De lilla svenska företaget Fair Monkey från Laholm började samarbeta med mayakvinnor i Guatemala och så småningom även med små kvinnokollektiv i Nepal, Indien, Chile och Sydafrika. Produktpaletten omfattar vävda produkter av bambu och bomull, smycken av återvunnet material, tovade produkter samt väskor och textilier från gamla sari-tyger. WFTO-medlem.

Fair Trade Gruppen Danmark / Svalerne

Den danska U-landsföreningen Svalerne finns sedan 1963. Det är en politiskt och religiöst obunden organisation som samarbetar med lokala hjälporganisationer i Bangladesh och södra Indien. WFTO-medlem.

Fair Trade Original

Det nederländska företaget är det äldsta företaget inom rättvis handel, grundades redan 1959. Mottot: ”For people. Not for profit.” Sortimentet omfattar främst livsmedelsprodukter.

FairWood

Ett litet svenskt företag vars sortiment består främst av trämöbler för barn och träleksaker. God kvalitet kombineras med praktisk funktion och/eller pedagogiskt innehåll. FairWoods huvudleverantör Selective Designs på Sri Lanka är WFTO-medlem.

Frida Feeling

Ett litet tyskt företag som samarbetar med flera kooperativ i Nepal och, sedan några år, även med ett socialt engagerat företaget i Kambodja. Under ledning av två italienska designers tillverkas varumärket Smateria; rester av nylonnät som behövs till fisk- och byggindustrin, blir till snygga väskor och accessoarer. Frida Feeling är medlem i den tyska branschorganisationen FairBand och godkänt som Fair Trade-leverantör av paraplyorganisationen för tyska världsbutiker.

GEPA The Fair Trade Company

Sedan 1970-talet arbetar tyska GEPA för rättvis handel och tillhör dem som grundade WFTO. Idag är GEPA den största Fair Trade-aktören i Tyskland med 150 egna anställda, många volontärer och 190 handelspartner i drygt 40 länder. GEPA ägs av flera kyrkliga institutioner som arbetar med ungdomar och/eller engagerar sig i biståndsfrågor. Sortimentet omfattar hantverk och livsmedel. GEPA har även en egen märkning på vissa livsmedel: fair+  som visar att kraven är mycket långgående, exempelvis ska andelen rättvist producerade ingredienser i livsmedel vara så hög som möjligt. WFTO-medlem.

Globo Fair Trade Partner

Det tyska företaget Globo samarbetar sedan flera årtionden med småproducenter i främst Asien ocg Latinamerika. Företaget följer även egna kriterier som är anpassade efter respektive lands förutsättningar. WFTO-medlem.

Hammershus Fairtrade

Danska Hammershus grundades 2001. Målet är att minska fattigdomen på landsbygden i framförallt Ghana och även i Burkina Faso. Medlem i föreningen Fair Trade Danmark, den danska branschorganisationen för Fair Trade, som är WFTO-medlem. Till Klotet levererar Hammershus framförallt de traditionella ”Bolga”-korgar, som tillverkas av kvinnor i regionen Bolga Tanga.

Huset ved havet

Den lilla danska organisationen har bygt upp ett långsiktigt samarbete med konsthantverkare i Zimbabwe. Medlem i föreningen Fair Trade Danmark, den danska branschorganisationen för Fair Trade. I Klotets sortiment finns de populära figurerna (ffa fåglarna) av återvunna metallrester och stenfigurerna.

Namaste Fair Trade

Den engelska organisationen bildades på 1990-talet. Samarbetar med små producenter i Nepal och Indien. Godkänd som Fair Trade-leverantör av den britiska WFTO-medlem men BAFTS (British Association of Fair Trade Shops).

Nkuku

Engelskt företag som samarbetar med ett antal kooperativ och familjeföretag. Strävar efter att främja och utveckla traditionellt hantverk, främst i Indien.

North & South Fair Trade

En av pionjärerna inom Fair Trade i Sverige, kontoret finns i Hjo. Importerar matvaror och hantverk direkt från ett fyrtiotal småproducenter i främst Asien och Sydamerika. Matvarorna är oftast även ekologiska.

Only Natural

Det nederländska företaget är framförallt specialiserat på pappersprodukter och produkter av återvunna textiler (exempelvis sari). Sedan 1980-talet samarbetar Only Natural med producentgrupper i Indien, enligt principerna för Fair Trade.

Pernille Bülow

Den danska konstnärens smycken görs av återvunnet glas. De är en mix av nordisk design och afrikansk livsglädje. Sedan 2005 har hennes företag ett samarbete baserat på Fair Trade med ett kvinnokooperativ i Ghana.

Sackeus fair trade company

Sackeus är Skandinaviens ledande Fair Trade-grossist inom livsmedel och matvaror. Startades 1975 och ägs idag av Bergman & Bergstrand Kafferosteri, Svenska Kyrkans Förvaltnings AB och det mexikanska kaffeodlarkooperativet UCIRI, som är huvudleverantör av råkaffeet. Livsmedelsprodukter från Sackeus gynnar lokal och global utveckling, rättvisa och miljö. WFTO-medlem.

The House of Fair Trade

Bildades 2001 på initiativ av den svenska rättvishandelsrörelsen. Företaget blev 2018 en del av Divine Chocolate.

Van Verre

Ett företag från Nederländerna som i sitt samarbete med mindre producentgrupper följer priciperna för Fair Trade. Produkterna har sitt ursprung i de resp kulturella traditionerna inom hantverket för bl a textil, smycken och träföremål. Även produkter av återvunnet material spelar en viktig roll. Producenterna finns kring Medelhavet, längs Sidenvägen, kring Timbuktu i utkanten av Sahara och i Sydamerikas Anderna.

V-Sell 

Företaget har ekologiska produkter som till viss del även är Fairtrade-märkta.

Zotter

Zotter är en chokladmanufaktur i Österrike som tillhör toppen inom sin bransch. Redan från början gjordes alla chokladprodukter utan kemiska tillsatser. Idag är hela sortimentet, mer än 400 sorter, både Fair Trade och ekologiskt. WFTO-medlem.