Medlemsbrev september 2024

Plåtdjur 
(Plåtdjur på bilden kan redan vara sålda!)

Så länge vi har arbete, har vi en framtid! 

Så säger de stolta zimbabwiska metallkonstnärerna.

Zimbabwe, som ligger i södra Afrika, är drabbat av politiska och ekonomiska kriser. Det råder brist på el och vatten. Fattigdomen är utbredd.

Mischie Cetsh Hlekwayo och Last Kode Siyavhida är två konstnärer i ett kooperativ som förvandlar metallskrot till unika konstverk. Mischie är specialiserad på grodor och harar medan Last gärna skapar större fåglar.

Konstnärer i plåt: Mischie och Last

Arbetet är inte enkelt: På soptippen letar de efter lämpliga delar från bland annat oljefat, bilar och spisar. Sedan bränner de bort färgrester och rost. Därefter skärs delarna till och svetsas samman. Här experimenterar de båda konstnärerna gärna med detaljerna och skapar därmed originella alster där varje djur blir speciellt. Till sist målas och lackeras djuren och får sedan torka i den afrikanska solen.

Mischie, Last och deras arbetskamrater trivs med sitt arbete. De har en trygg inkomst och kan försörja sina familjer. Det danska Fair Trade-företaget Huset ved havet säkerställer både socialt och miljömässigt hållbara förhållanden i kooperativet. De färdiga konstverken skickas från Zimbabwe till Danmark och färdas vidare till Klotet.