Medlemsbrev maj 2024

Guatemala, kooperativ och bikupor

För kaffekooperativet i Guaya’b i Guatemala är även honung en viktig inkomst. Kontoret i Jacaltenango ger dessutom nya arbetstillfällen.
Guaya’bs bikupor står ofta på svårtillgängliga platser där bina hittar extra gott om nektar. Men utbudet av nektar minskar när regnet allt oftare blir till störtregn eller uteblir helt.

Alla KLOTETs honungssorter kommer från Latinamerika. Långt borta, men våra importörer klimatkompenserar för transporten till Europa. I Mexiko och Guatemala ägs och sköts bikuporna av kaffeodlarkooperativ och honungsförsäljningen är en oumbärlig extra inkomstkälla. I Uruguay är det små biodlarkooperativ vars bin förvandlar mångfalden i naturreservat till utsökt honung.

Mexiko, honungskooperativ

När du köper vår honung från Mexiko kan det vara honung från kooperativet Tzeltal Tzotzil. Av drygt 300 medlemmar är 160 även biodlare. Fair Trade-samarbetspartners ger stöd till inköp av nya bisamhällen, utbildning och plantering av fruktträd som hindrar att marken torkar ut.

Fair Trade-honung betyder att biologisk mångfald bevaras, att fler arbetstillfällen och försäljningsmöjligheter skapas under hållbara förutsättningar. Produktionen är småskalig och bina lyckliga. För honungsälskare är KLOTETs honung ett utmärkt komplement till lokalt producerad svensk honung och bjuder på spännande, exotiska smaker.