De första åren

Tillbaka till ”FÖRENINGEN Klotet”

Klotets första logotyp

Klotets historia – några glimtar

Föreningens stadgarna

Ursprungsversion §1:
”Tredje-världs-butiken i Lund är en ideell förening på kristen grund. Föreningen har till uppgift att genom butik och återförsäljare sälja varor från Tredje världen inhandlade i solidaritet med producenterna samt att genom information skapa opinion för fred och för en rättvis ekonomisk världsordning.”

Senare ströks tanken om kristen grund ur stadgarna och Klotet blev en politiskt och religiöst obunden förening så som den är än idag. Försäljning och informationsarbete är fortfarande föreningens huvudsyften. Detta är Klotets stadgar idag.

Klotets historia i tidningar, foton och minnen

Klotets historia - tidningsrubrik 1983       Historisk tidningsrubrik i Sydsvenskan 1982

 

Klotets historia: foto Inför Klotets butiksinvigning
Inför invigningen 1983

Klotets historia:Tidningsurklipp om bildningen av föreningen KlotetUr Klotets historia: Gustav Wingren och Greta Hofsten. foto:Privat

 Tidig bild från försäljningsdisken. Tidningsurklipp 1984  Historisk reklamtext för kaffe

Anna Karin Hammar minns 1993 (på 10-års jubileet):

”Det var sommaren 1982. Birgitta Hult Andersson och jag hade just kommit hem från den europeiska studentprästkonferensen i Wien. Där hade vi bland annat besökt en trevlig butik för alternativ handel. Nu lyste plötsligt fönstren i butikslokalen på Kyrkogatan 4 tomma. Vilken idealisk plats för en tredjevärldsbutik!…” Läs mer …

 

Gammal tidningsannons för rättvisa sandaler Klotets historia: Personalschema 1987

Klotets historia: Button Jag handlar på Klotet i Lund

Filmklipp om Klotet

Här är  Student-teves minireportage (80 sekunder) från 2003.  2012/13 gjorde vi om hela butiken och och sedan dess utökar vi sortimentet kontinuerligt. Det har blivit fantastiskt fint!

Behöver butiken en telefon?

Detta minns Metta Wignell  (Klotets 30 års-jubileum 2013): Då, 1983, diskuterade styrelsen om Klotet skulle ha telefon eller inte. Flera tyckte att detta verkligen inte behövdes utan kunde undvaras till förmån för att man träffades på Klotet. Och de flesta av dessa medlemmar umgås idag flitigt – genom sms, mejl, facebook och instagram!

Tillbaka till ”FÖRENINGEN Klotet”