Två små värmeljus i ett stort sammanhang …

ljus1

Snart tändas tusen juleljus

På Klotet kostar en förpackning värmeljus (25 styck) 90 kr, eller vid enskilt köp 4 kr/styck. Jag vet, det är inte lätt att begripa sig på prissättningar, det kan bli Åh! lika med Så prisvärt, kan det verkligen stämma? Får producenterna verkligen rättvist betalt? eller Oj! lika med Det här var dyrt, kan det verkligen stämma? Tar ni ut extra vinst, kanske?

Fair Trade-handeln bygger på transparens. Rättvis producentlön, rimliga arbetsvillkor, inget utnyttjande av barnarbete, ekologiskt tänkande … det är många faktorer som påverkar priset. Men på FairTrade-produkter behöver du ofta bara titta närmare på förpackningen för att ta reda på mer. I vår butik lyfter vi dessutom fram utvalda produkter med hjälp av korta informationstexter. Och våra butiksvärdar gillar när du vill veta mer!

FYRA kronor för ETT värmeljus

Vad får jag som konsument? – Kvalitet till ett rättvist pris. Ett gott samvete.

Vad vill jag med mitt köp? – Jag gillar att använda värmeljus så här års. Om det är möjligt, vill jag med mitt köp bidra till att andra kan ta sig ur fattigdom utan att behöva lämna sin hemregion/sitt land. Och jag vill inte bidra till konflikter eller skogsskövling.

ljus2

Oj?! eller Åh!?

Jag inhandlade en förpackning värmeljus på Klotet.

Någon dag senare, när Lund fick en försmak av vinter, var jag med en kompis på Åhléns. Hon var i akut behov av en öronvärmande mössa. Vid kassan erbjöds värmeljus, 50 styck för 49 kr. Kompisen köpte mössan – och jag spontanköpte ett paket värmeljus. Tja. Kassörskan kommenterade det med Dessa här är bra för hälsan, bara stearin, du gör rätt! I mitt stilla sinne tänkte jag: 50 stycken för 49 kr – hur rätt kan detta vara? Men det var inte riktigt läge för att FairTrade-ambassadera.

Med två olika förpackningar värmeljus hemma var det bara att göra en praktisk test och att kolla på nätet.

Fakta-Check:

Värmeljusen vid kassan hos Åhléns

100% stearin, producerade för danska Danfex. Inga produktionsuppgifter typ vem-hur-var, varken på förpackningen eller på vad jag tror är Danfex’ webbsajt. Plastförpackning. Engångs-aluminiumkoppar, ingen refill. Oklart om stearinet innehåller animaliskt eller/och vegetabiliskt fett.

Värmeljusen från Klotet

100% miljöcertifierad palmolja, producerad för holländska Fairforward. På förpackningen anges att ljusen tillverkas i en mindre fabrik i Indonesien. För detaljer hänvisas till företagets webbsajt och det krävs inte ens ett språkligt sinne – kopiera den holländska texten bara och klistra in i Google translate! Om du inte känna för det (just nu) så följer här en sammanfattning:

Klotets ljus tillverkas i en relativt fattig region i östra Java. Det mesta är handgjort, fabriken sysselsätter ca. 90 arbetare, främst kvinnor. Kapaciteten ska på sikt öka till 200 arbetare. Arbetsvillkoren följer FairTrade-principerna: Arbetarna är försäkrade, får hälsovård, pension och semester. Arbetsmiljön är ljus, ren och ventilerad. Så lite som möjligt av palmoljan får gå till spillo. Förpackningen ska vara så miljövänlig som möjligt. Men även här engångs-alukoppar, ingen refill.

varmeljus4        fairforward           varmeljus3

Hälso-check (för oss som njuter av ljuset)

Stearin och palmolja är inte skadliga för hälsan. Enligt en doktorsavhandling vid Lunds universitet från 2014 kan det rentav vara hälsobringande att stillsamt inandas rökens nanopartiklar.

Mys-check

Klotets ljus ger ett vackert, högt sken och brinner jämt. Åhléns blev ganska fort tämligen ynkligt.

varmeljus5

Några fler värmeljus

Åhléns har fler sorters värmeljus (inte vid kassan), bl.a. 100% miljömärkt stearin (okänd sammansättning) med återanvändbara ljuskoppar i glas och plast samt refill. Men även paraffinljus säljs. Det förblir alltid helt mörkt när det gäller uppgifter om tillverkningen.

Klassiska svensktillverkade Liljeholmens. Hovleverantör, wow! Ljusen är av animaliskt fett. Arbets- och produktionsvillkoren är väl schyssta här i Sverige; Kungen kanske har koll?

IKEAs ”Glimma” – Näh, innehåller paraffin, inget för mig ….

Palmolja-check

Förbrukningen i hela världen har ökat enormt senaste 15 åren, men inte ens femte delen är miljöcertifierad. När det gäller stora mängder är miljöcertifieringen dessvärre svårt att kontrollera. EU kräver sedan 2014 att livsmedel kännetecknas när de innehåller palmolja (och inte bara summariskt ange ”vegetabiliskt fett”). Men detta gäller inte för ljus eller kosmetika, rengöringsmedel, bio-bränsle mm.

Kort och informativt om palmolja på Naturskyddsföreningens webbsajt.

palmolja

Oj?! eller Åh!?

I Sverige tänds flera hundra miljoner värmeljus varje år. I det sammanhanget gör mitt val inte någon skillnad. För arbetarna i den lilla fabriken långt borta i Indonesien däremot gör jag skillnad. Och jag kommer att använda värmeljusen lite mer noga, av respekt för andras arbete och för miljön.

FairTrade är ett långsiktigt alternativ till gängse global handel; jag vet att det funkar.

Värmeljus från Klotet ger en skön känsla, helt enkelt.

PS. Jag köpte ännu en förpackning värmeljus på Klotet. Åhléns värmeljus, när jag nu har köpt dem, tog jag med till jobbet. Mitt nyårslöfte blir nog att försöka minska mina spontanköp. Att hinna tänka efter före.

/Astrid

, ,

Kommentarer inaktiverade.