Glimtar från en träff med SAFRAN

Att resa till södra Afrika efter en genomförd studiecirkel gör resan till något speciellt. Just nu  pågår flera studiecirklar inför resor som kanske redan om ett år ska gå  till Sydafrika eller också Zimbabwe. Flera Klotet-medlemmar fanns bland åhörarna och studiecirkeldeltagarna en lördag i oktober när Bo Furugren på föreningen SAFRAN:s (Södra Afrikaföreningen i Skåne) seminarium berättade om människans historia. Bo Furugren valde en biologisk ansats och visade att arkeologiska fynd tyder på att människans vagga kan ha stått i Afrika. Men ju fler fynd man gör av olika arter som föregått eller levt samtidigt som Homo sapiens desto mer komplicerad blir historien.

Gillian Nilsson, som har en lång erfarenhet av arbete och besök i södra Afrika, talade om studiecirkelmaterial och gav oss många bra lästips. Dessa vill vi här dela med oss:

Boken Sydafrika – den oslipade diamanten (2010) av Fredrik Sperling har tidigare använts av studiecirklarna. Den ger många infallsvinklar och kan ge impulser till vidare studier om de olika aspekter av vardagsliv och historia som tas upp.

En bra bok som har funnits på bokrean är Carlsson & Langas Sydafrika. Berättelser från Kap till Kruger (2010). Den har annorlunda angreppssätt på landet och ger goda råd för resenärer.

Gillian rekommenderade också Afrika – framtidens kontinent (2010) av Dowden och South from the Limpopo (1999) av Devia Murphy, en irländsk kvinna som cyklade genom Sydafrika och bosatte sig i Kapstadens förort, kåkstaden Khayelitsha.

Från deltagarna kom också tips om ett par böcker: Det kan vara värt att titta på Erika Bjerströms senaste bok Det nya Afrika (2013)  även om den inte handlar så mycket om just södra Afrika.

Om Sydafrika handlar däremot Zoë Wicombs roman Bländad av ljuset (2011). Den visar hur apartheid kunde förstöra livet för människor.

En lättsam bok, men ändå med tillförlitliga fakta om Sydafrika, är den nya romanen av succéförfattaren Jonas Jonasson, Analfabeten som kunde räkna (2013), om en sydafrikansk flicka född 1961. Den ger inblickar i Sydafrikas historia från 1968.

På eftermiddagen spånade deltagarna om vilka platser eller företeelser de helst ville besöka under en resa. Flera nämnde bland annat Fair trade-anknutna besöksmål som producenter av varor som säljs på Klotet och av SAFRAN-boden. Vingårdar med rättvisa villkor är också tänkbara ställen att besöka.

Gwanda libr

Bland åhörarna fanns även bibliotekarier – här är ett favoritmotiv!

SAFRAN5

Hudvårdsprodukter med marula

SAFRAN4

Vondeling Änglar – stickat eller virkat metalltråd med pärlor o fjärdrar

SAFRAN1

Raffinerat armband

SAFRAN11

Tre sorters chutney i presentförpackning

SAFRAN10

SAFRAN12

Rooibos-te en klassiker i Klotets sortiment

, ,

Kommentarer inaktiverade.