Fattigmans* elfenben blir till populära smycken

Tagua (”tah-gwa”)-nötter fascinerar. Ökat miljöintresse och inte minst modeskapare som Dior och Saint Laurent har bidragit till att taguanötter återupptäcktes som material för accessoires och konsthantverk.

Tagua kallas också för stennöt eller vegetabiliskt elfenben, det grekiska namnet Phytelephas betyder ungefär ”växt-elfenben”. I torkat tillstånd är nöten ovanligt hård och påminner om elfenben i färg och kvalité.

tagua1

De vackra, handgjorda taguasmycken i Klotets sortiment kommer från regnskogsområden i Colombia och Ecuador. När du köper några av dessa kan regnskog förbli orörd och du stödjer den lokala ekonomin. Klotets Fair Trade-partner garanterar att arbetarna får bra betalt, barnarbete är förbjuden och livet i samhället kan förbättras. I ett ännu mer globalt perspektiv bidrar ditt köp till att elefanter kan fortsätta vandra över den afrikanska kontinenten.

tagua3

Taguanötter var förr oumbärliga för knapptillverkningen; även schackpjäser, tobakspipor, hårkammar, servettringar eller pianotangenter framställdes av tagua. Efter andra världskriget trängde plastproduktionen på marknaden och taguaprodukter var inte längre efterfrågade.

tagua8

Taguapalmen växer oftast i stora grupper (taguales). Den behöver regnskogsmiljö och stora träd i sin omgivning för att trivas. Palmen är mycket kortväxt med stora, upp till 6 m långa blad. Det dröjer upp till 15 år tills den börjar bära frukt, men sen kan den skördas tre gånger om året. Nötterna kan bli stora som hönsägg; de har ett grovt, mörkbrunt skal och är kritvita inuti. Till en början är de mjuka, de behöver torka i flera månader för att bli stenhårda.

tagua6

De torkade nötterna kan slipas, poleras och färgas. Till slut blir de till det du håller i handen – vackra naturliga smycken, som kan komplettera din garderob på våren och sommaren och är en iögonfallande färgklick under den mörka årstiden.

tagua10

 Tillägg:
* ”Fattigmans elfenben” – förr var elfenben från elefanter en statusmarkör för de rika. Så är det idag tyvärr fortfarande ffa i Kina. (Tillägg: 2017 begränsade de kinesiska myndigheterna handeln med elfenben, se BBC News 20117-03-31)

, , , , ,

Kommentarer inaktiverade.