Swazi Secrets – Pure, Simple, Natural

Efter Fairtrade Fokus veckorna, där vi lyfte fram producenter för våra delikata soltorkade minibananer och läckra bananchips, har Klotet nu fokus på

Swazi Secrets

Swazi2                                           Swazi1

Det som idag är företaget Swazi Indigenous Products (SIP) började för flera år sedan som ett projekt för att ge kvinnor på landsbygden i Swaziland en möjlighet till försörjning. Kvinnorna lärde sig att utvinna frön ur marulafruktens kärna.

Marulafrukterna plockas från viltväxande träd. Fruktköttet kan ätas och är även en viktig ingrediens i likörtillverkningen. Frukterna soltorkas i ett par veckor och kärnorna knäcks för att få fram två till tre små frön. Det krävs ungefär 8 timmars knäckandet för att utvinna 1 kg  frön av god kvalité. En gång i månaden lämnas fröerna på insamlingsställen och kvinnorna får kontant betalt, beroende på kärnornas kvalité. De små fröerna kallpressas sedan inom några dagar för att få fram marulafröoljan. Endast den bästa kvalitén används till läppbalsam, bodylotion och olja; kärnor av något mindre god kvalité används till tvåltillverkningen. Försäljningen av marulafrön sker från april till oktober.

Läs mer om Swazi Indigenous Products policy och syften: Empowerment_process_step_by_step

Marula02            marula1

 

From tree to bottle – så blir marulakärnor till uppskattade hudvårdsprodukter.

Regelbundna interna kontroller genomförs för att säkerställa produkternas kvalité och för att produktionen uppfyller de höga kraven på hygien och arbetssäkerhet. Dessutom certifieras produktionen sedan 2007 genom ECOCERT, en av världens viktigaste certifieringsorgan för ekologisk produktion.

Swazi Secrets blev känd även på YouTube! Den här korta songen ”Swaziland Swazi Secret song” är från 2009 och videon sprids i flera versioner på Internet. Den holländske videoproducenten Jan van der Meer hade besökt Swazi Secrets och i videon använder han melodin av Famous Amarula Song från Namibia för att göra Swazi Secrets känt i västvärlden.

SIP ägs idag helt av producenterna och företaget är medlem i WFTO.  2012 tillhörde SIP de företag som tilldelades WFTO:s utmärkelse ”Equator prize”, ett pris som “awarded biennially to recognize and advance local sustainable development solutions for people, nature, and resilient communities”.

Marulafröoljan är rik på antioxidanter och vitaminer. Swazi Secrets produkter kan används som de är – i ansiktet, på händerna, nagelband och hår för att ge extra näring och fukt. Förutom marulafrön används även Ximenia och Shea. Här finns hela produktserien.

Swazi Secrets produkter är fria från kemiska tillsatser och inte testade på djur.

marula3

 

 

Swaziland i södra Afrika är en av de minsta afrikanska länderna – inte ens dubbelt så stort som Skåne. Swaziland har ungefär lika många invånare som Skåne.

 

 

, , , , ,

Kommentarer inaktiverade.