Riksårsmötet i Falun 12-14 april 2013

Vintern har det svenska inlandet fortfarande i ett järngrepp. Snö så långt ögat kan nå. Men jag är inte i Falun för att delta i världscupen för längdskidor, utan för att sitta inne hela helgen och representera Världsbutiken Klotet i Lund på Organisationen Fair Trade Återförsäljarnas årsmöte.

Faluns blivande Fair Trade Café står tillsammans med Kyrkan för Fair Trade som värd för årsmötet. Det märks att viljan är stor bland faluborna, även om det rent praktiskt inte erbjuds så många rättvisa varor än.

Detta är mitt fjärde eller femte riksårsmöte. Mötet med de andra Världsbutikerna eller Fair Trade Shop är alltid givande. Redan första kvällen diskuterar vi certifieringar, märkningar på varor och kriterier. Världsbutiken i Helsingborg berättar om sin lyckad After work-satsning, Örebro föreslår att en av kommunens politiker kan agera som inkastare till butiken. Jag samlar på mig idéer – varför uppfinna hjulet på nytt när vi alla arbetar för samma mål? Klotet blir utsedd till ”Årets raket” (delat pris med Anni’s Fair Trade från Göteborg), 2012 hade vår omsättning ökat i raketfart  🙂 jämfört med året innan.

Med mandat från Klotets styrelse och med Maggan och Hans som telefon-back jour ger jag mig sedan i kast med dels årsmötesförhandlingar för Organisationen Fair Trade Återförsäljarna, dels med bolagsstämman för The House of Fair Trade, där Klotet är delägare och som är vår huvudleverantör.

På årsstämman kan vi bäst påverka riksorganisationens arbete, så vi är pålästa, noggranna och tycker till. Diskussionerna blir ibland hetsiga och Klotet lägger fram flera yrkanden. Vi berömmer också: Riksorganisationens informationsmaterial är utmärkt och stödjer oss i vårt uppdrag att informera konsumenter om producenternas villkor.

The House of Fair Trade har gjort ett otroligt bra bokslut för 2012 som visar de anställdas och styrelsens utmärkta kontroll och styrning.

På tåget tillbaka är vi flera som sitter och halvsover. Det tar på krafterna att i tre dagar diskutera, lära sig och bolla idéer. Kreativiteten tar en paus, men in i det sista snackar vi om bästsäljare, medlemsvård och skyltning. Utbytet med de andra butikerna är det som ger mest, den delade praktiska erfarenheten kommer att gynna allas arbete för rättvis handel.

Tack till alla som varit med, och ett extra tack till arrangörerna!  Vi ses igen!

/Ulrike

Läs om årsmötet även på Organisationen för Fair Trade återförsäljarnas webbsida.
Informationsmaterialet finns självklart även på Klotet.

Diplom Årets raket

Klotet fick diplom som Årets raket, vår omsättning hade ökat markant 2012. Tack till alla som handlade på Klotet under förra året! Fortsätt! 🙂

 

Kommentarer inaktiverade.