Paranötter, Castaneros och Fair Trade

Han heter Luis Alberto Rojas Mogrobejo och arbetar som castanero, paranötsplockare, i peruanska Amazonas. Paranötsträd kan bli upp till 50 m höga, så plockarna måste hålla sig undan när de upp till 2 kg tunga, träaktiga kapslarna faller ned på marken. I varje kapsel sitter ett större antal paranötter i var sitt trekantiga hårda skal. Luis och de andra castaneros samlar och bär dem i upp till 70 kg tunga säckar på ryggen längs med små stigar till närmaste väg eller flod för vidare transport. Fair Trade-företaget Candela bearbetar skörden; nötterna torkas, knäcks och skalas varsamt för hand så att den bruna hälsosamma och smakrika hinnan bevaras. De svenska leverantörerna North & South och House of Fair Trade importerar paranötsprodukter till Fair Trade butiker, bl. a. till Klotet.

Luis Alberto

Luis har tillsammans med andra nötplockare en koncession på 40 år från den peruanska regeringen att samla paranötter i ett visst regnskogsområde i regionen Madre de Dios. I utbyte förvaltar de skogen och ser till att arbetet sker i samklang med naturen. Arbetet som nötplockare och Fair Trade-priset som Luis och de andra plockarna får betalt gör livet bättre för dem och deras familjer. Madre de Dios, åtta gånger större än Skåne, är mycket glest befolkad och arbetstillfällen få. Att samla och sälja nötter är ett sätt att bevara regnskogen istället för att hugga och frakta bort den.

Paranötsträd kan inte odlas på plantage; trädet som art är skyddat men för att kunna leva behövs regnskogsmiljön – speciella bin, orkidéer och guldkaniner. Norska FN-förbundet och Rainforest Foundation har gjort en kort  animation om paranötsträdet. Den kan du visa din familj eller dina kompisar, medan du öppnar en påse med paranötter. 🙂

Paranötter är inte bara goda snacks, de kan utmärkt användas i salad, bröd, kakor eller dessert. De innehåller mängder med  nyttiga och hälsosamma ämnen, exempelvis selen; googla dig genom nätet för att veta mer.

paranot3

Gillar du paranötter, i nötpåse eller som gourmet-matolja, och vill värna om människan och miljön?
Då rekommenderar vi Klotets paranötter i påse och paranötsolja. Njut med gott samvete!

 

 

Castanheira 1

Paranötsträd kan bli flera hundra år gamla.

paranot2

Luis och de andra plockarna får ett bättre liv och du hjälper till att bevara deras regnskog.


,

Kommentarer inaktiverade.