Väggklockor som lockar fram ett leende

Se på klockorna – kan du låta bli att le? Att du ler är just vad designern Liliana Otalora hoppas på – hon vill göra vardagen lite roligare. Och därför är det också självklart att produkterna tillverkas med störst möjliga hänsyn till både människan och miljön.

klocka2 2

Klockren present till barn och vuxna 🙂

Liliana Otalora äger och driver verkstan Oxidos (”De rostiga”) i Colombias huvudstad Bogotá. 2007 inledde Oxidos ett samarbete med den tyska Fair Trade-importören GLOBO. En av Oxidos specialiteter är väggklockor med fantasifulla metalldekorationer och när GLOBO presenterade klockorna för tyska Fair Trade-butiker blev det succé! Nu har butikerna blivit viktiga återförsäljare, deras kunder gillar klockorna och efterfrågan blir allt större. GLOBO och Oxidos har etablerat en långsiktig och stabil handelsförbindelse, baserad på Fair Trade-kriterier.

Vi på Klotet är glada över att några av dessa roligt-fantasifulla klockor nu även berikar vårt sortiment! 

P1010865         P1010865 2

I sina produkter återanvänder Oxidos metallskrot och samarbetet med GLOBO inleddes för att stödja gatubarn som försökte ta sig bort från gatan genom att samla och sälja metallskrot. Oxidos har idag ett 20-tal anställda, därtill får flera ungdomar möjlighet att lära sig hantverket.

Oxidos_bemalen  OxidosFertigung2 Oxidos_arbeiten 2

Det krävs många arbetsmoment tills klockorna är klara. Varje klocka är unik.

I Fair Trade-sammanhang är Oxidos ett lagom stort företag. Ägaren tar sitt sociala ansvar genom att följa Fair Trade-kriterierna så långt det är möjligt: Alla anställda får en rättvis lön och har en sjukvårdsförsäkring. En del av företagets årliga vinst utbetalas som premie, beroende på bl. a. den enskildes arbetskvalité och familjesituation. Gravida kvinnor ges möjlighet att utföra enkla arbeten hemifrån, sådant är långt ifrån vanligt i Colombia. Administrationen kontrolleras, arbetsplatserna är rena och de anställda gillar sitt arbete.

Nya produkter med ovanlig design utvecklar Liliana Otalora till viss del tillsammans med GLOBO.

Oxidos_Liliana Otalora       globo fair trade       oxidos8   Klock i form av ett fågelhus, återvunnen metallskrot, Chile Fair Trade

, , ,

Kommentarer inaktiverade.