Omba – Skal från strutsägg blir edla smycken

Fair Trade i Namibia

OMba

Namibia är inte bara ett fantastiskt resmål för dem som gillar att uppleva röda sanddyner i en av världens äldsta och vackraste öknar eller exotiska djur i saltpannan Etosha. I huvudstaden Windhoek har landets enda Fair Trade-certifierad organisation sitt kontor: Omba Arts. Sedan mer än 20 år samarbetar denna non-profit organisation med grupper från San-folket, en av ursprungsbefolkningarna i södra Afrika. San-folket lever framförallt i Kalahariöknen i Namibia och Botswana och tillhör de mest utsatta befolkningsgrupperna i dessa länder. Omba Arts har idag skapat långsiktiga försörjningsmöjligheter för drygt 600 människor.

omba3     omba armband1

Traditionellt hantverk

Smycken gjorda av skal från strutsägg har tillverkats i flera tusen år. Det krävs stor skicklighet att framställa dem på traditionellt sätt.

skal från strutsägg bearbetas för hand

Elegans och konstnärlig kreativitet

Smycken av enbart äggskal är mycket eleganta. Men även tillsammans med små träbitar, sten eller glaspärlor blir det härliga, unika mönster och former. Turister köper gärna några av dessa välgjorda smycken som finns på lodges runt om i landet. Omba Art är medlem i WFTO och exporterar även till Fair Trade-butiker i Europa och USA.

Namibia 2016, Omba       Namibia 2016, Windhoek, Omba   

Ett axplock i Klotet-butiken

Omba Arts har än så länge ingen samarbetspartner i Sverige. Klotet har fått möjlighet att visa och sälja utvalda smycken och även små korgar.

bild 3

Nyfiken på mer?

Denna korta film berättar mer om dagens San-folk och om smycken gjorda av strutsägg:

Windhoek, Omba Arts Trust

Windhoek, Omba Arts försäljningslokal

Omba Arts på facebook.

, , , , , ,

Kommentarer inaktiverade.