Latinamerika i blickfånget

Biblioteket Väster i Lund har haft två verkligen intensiva veckor med Latinamerika i blickfånget. Och eftersom i hela Sverige samtidigt pågick Fairtrade Fokus-veckorna, kändes det självklart att vi visade upp vårt sortiment från Latinamerika. En kväll presenterades därför välkända Klotet-varor som kakao, kaffe och alpacka, men även nya eller mindre kända: variationer på den underbara mexikanska honungen, utsökta tagua-smycken, exotisk deko-keramik i Talavera-stil, färgstarka maya-inspirerade ryggsäck, roliga kalabas-fåglar, torkad physalis mm. Likaså var det med litteraturen – verk av både Nobelpristagare och nästan bortglömda författare togs fram.  ”Kvinnan med de vackra händerna och andra livshistorier” (2005) är ett boktips för er som bruka låna på bibliotek. Där möter ni en mycket annorlunda Hanne-Vibeke Holst, från den tiden hon var FN:s goodwill-ambassadör. Ett annat tips är den lilla romanen ”Översten får inga brev” (1957) av Gabriel García Márquez. Tur att Garcá Márquez fick Nobelpriset, boken finns därför fortfarande att köpa (även som e-bok).  Avslutningsvis lyssnande vi på en dikt av den peruanske poeten César Vallejo.

Att blanda Fair Trade och litteratur – det var inte första gången för Klotet. Om det kan bli ett s.k. vinnande koncept vet vi inte än; på Väster var det en liten skara som kom, lyssnade, frågade, diskuterade och provsmakade. Men alla kände sig som vinnare denna höstkväll!

PS. Fairtrade ett ganska snävt begrepp för oss på Fair Trade-butiken Klotet. Vi vidgade därför Fairtrade till Fair Trade, annars hade vi bara kunnat visa en bråkdel av vårt fina Latinamerika-sortiment. När vi försökte reda ut dessa båda begrepp blev publiken nog mest förvirrad. Vilket ändå kändes bra, hur ska man annars komma till klarhet? Känner du dig också osäker i denna begreppsvärld? Fair Trade och Fairtrade – läs dig lite klokare här!

 

Vaster3

Läs Holsts berättelse om domaren och f d gerillasoldaten Juana Mendez i Nicaragua som alltid går omkring med en revolver i väskan!

Vaster2

Martas café vid stadsbiblioteket hade bakat underbara alfajor.

Vaster5

Intressant blandning: Torkad physalis och en äkta physalis-växt som brukar stå i bibblans personalrum. Och så Översten …

Vaster4

”En man sade: Det allvarligaste ögonblicket i mitt liv var under slaget vid Marne där jag sårades i bröstet / En annan man sade: Det allvarligaste ögonblicket i mitt liv ägde rum i Yokohama, under vårfloden, när jag räddades mirakulöst under en lackvaruhandels skärmtak / …. / Och den siste mannen sade …”

Vaster9

Kalebass-fåglar från Peru, några av dem hittade genast ett nytt hem.

, , , , ,

Kommentarer inaktiverade.