Sommar & sol

Sommar, sol & hattar!

Nu fylls Klotets butik med säkra tecken på den annalkande sommaren. Vi blir alltid lika glada när leveranserna kommer: hattar, picknickdukar, hängmattor. Förväntansfullt öppnar vi de stora paketen: Vilka nyheter finns i år? Är allt lika fint och funktionellt som förra året?

Solhattar med stil!

De tidlöst vackra solhattarna från La Maison Afrique i Madagaskar står för en hållbar livsstil. Sedan många år har det lilla svenska företaget ett samarbete med skickliga hantverkare på Madagaskar. Hattar och väskor flätas, virkas och sys för hand av lokalt tillgängligt naturmaterial som raffia, berggräs och sisal samt av återvunnit material.

Madagaskar – rik och fattig

Madagaskar, världens fjärde största ö, är ett vackert land med enastående naturparker, rika på växt- och djurarter som bara finns där. Samtidigt är det ett av världens fattigaste länder. Många invånare lever i extrem fattigdom. Det rader brist på rent vatten. De flesta människorna bor på landsbygden där infrastrukturen är nästan obefintlig. Samhällslivet präglas av korruption och politisk ovisshet. Och som om det inte räcker så ödelägger cykloner varje år stora områden.

En förädlad produkt istället för en råvara

Madagaskar exporterar huvudsakligen vanilj, kaffe, råsocker, jordnötter och kryddor. Att förädla en viltväxande råvara som palmblad och sisal tillhör undantagen, men det skapar bättre och fler försörjningsmöjligheter. Samarbetet mellan La Maison och hantverksgrupperna på landsbygden följer principerna för rättvist handel: Inkomsterna är kontinuerliga, mikrolån och förskottsbetalningar möjliggör en god arbetsplanering, nya produkter utvecklas gemensamt, miljöhänsyn spelar en viktig roll. Barn deltar självklart inte i arbetet. Läs gärna mer på La Maisons webbsida.

Klotet har sedan länge produkter från La Maison i sortimentet. Varje år, när solhattarna och sommarväskorna anländer, blir vi glada. Inte bara för att detta är ett säkert tecken på sommaren.

Soltorkade blad från raffiapalmen flätas för hand och ibland behövs även fötterna för att göra ett invecklat, mycket dekorativt hålmönster. Färgämnena som används uppfyller Öko-Tex standarden.

 

Berggräset Haravola är segt och slitstark och mycket bra för bli hatt eller korg.

Berggräset Haravola är så segt att det ratas av korna, men det lämpar sig utmärkt till en slitstark hatt eller korg.

, , , , , , , ,

Kommentarer inaktiverade.