Våren – en tid för klangupplevelser!

När dagarna börjar och slutar med fågelkvitter – då har våren kommit! Och på Klotet hälsas våren välkommen med ett extra stort utbud av musikinstrument.

Musik7    Musik6

Titta noga! Och pröva gärna!

Till synes är de flesta instrument ganska enkla, men att skapa dem kräver skicklighet, kunskap och rätt material.

Ändrade vanor och spridning av exempelvis billiga plastprodukter gör att traditionell folkkonst riskerar att trängas undan i sina hemtrakter. Vi känner igen det från vår egen historia. Men för musikinstrument från Indien, Chile, Peru eller Ghana behöver det inte bli lika illa: För oss i Nordeuropa har regnstavarnas porlande ljud en lugnande effekt vid avslappning och meditation. Våra barn(barn) upptäcker rytm med hjälp av skallra, maracas eller tamburin. Och även om instrumenten i sina ursprungsregioner inte längre används i samma utsträckning vid ceremonier eller högtider, så uppskattas de som souvenir av långresta turister.

Musik3   Musik4

Klotets musikinstrument är självklart Fair Trade-produkter!

Män och kvinnor har utbildats för att driva egna småföretag eller för att bilda kooperativ. För att kunna tillverka attraktiva produkter tar de hjälp av designer och konstnärer. På så sätt förenas ett traditionellt arbetssätt med modern färg- och formgivning. Exportförsäljningen skötts genom kontakter till en Fair Trade-organisation som garanterar långsiktiga avtal och korrekt betalning. Lönen är bra och en del av intäkterna används för speciella behov – exempelvis till mikrokrediter, sjukförsäkring eller fortbildning.

Musik2  Regngud

Regnstavar, Palos de agua, tillverkas i norra Chile, ett område med mycket torrt klimat. Flera små familjeföretag samarbetar med organisationen Beasy Tapia, som är WFTO-medlem och därmed följer WFTO:s 10 principer för Fair Trade.  Samtidigt värnar man om naturen, kaktusväxten är skyddad och endast döda kaktuskvistar används. De urholkas, taggarna slås inåt och rören fylls med småsten eller musselskal. Stavarnas längd och tjocklek avgör ljudet – pröva gärna!

Musik5

Åpropå fågelkvitter – har du ingen app? Här är två tips:

LärKvitter – gratis,  utgivare Jordbruksverket. Vanliga fågelarter i odlingslanskap – bra för nybörjare som gillar att cykla i vårsolen genom Skåne

Kvitter  mycket populär! Investera 39 kr och du får hundratals fågelläten med intressant info om fåglarna

 

, , , , , ,

Kommentarer inaktiverade.