El mate – påvens favoritdryck

Påven i Lund – ett exceptionellt besök! Många äro de som vill tjäna en slant på det –  sådana är tidens tecken. Klotet säljer varken Aqua Vaticana, påvens encyklika eller ens, Gud bevare oss, pope soap. Men är du intresserad av påvens favoritdryck – då ska du absolut titta in i Klotet-butiken!

Påven Franciskus är argentinare och han älskar att dricka mate, gärna på traditionellt vis, dvs. ur en kalebass. Bildbevis finns bl. a. här och här och även här.

Pröva gärna påvedrycken – kalebass och mate kan du köpa på Klotet. Nedan får du en snabb intro till påvens favoritdryck.

Klotet-butiken är Fair Trade. Butiken drivs av en ideell förening utan eget vinstintresse! 🙂

Ilex_paraguariensis_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-074

Yerba Mate

Mate (Ilex paraguariensis) kallas även ”Jesuit-te”. Busken eller snarare trädet är en sydamerikansk variant av järnek som trivs i det subtropiska klimatet i Paraguay, Uruguay, Argentina och Brasilien. Det är de söderrivna bladen som används till drycken.

Klassisk mate är Grön Mate eller Yerba Mate [yerbah maʹte]. Men även smaksatt mate är populär.

Inverkan på kropp och knopp

  • stimulerande, intensivare och över en längre tid än kaffe
  • främja matsmältningen och har viss aptitdämpande effekt

Tillberedning

I likhet med kaffe och te kan mate tillredas på olika sätt. På ”europeiskt vis”:

Lägg fyra tsk mate i en tekanna, fyll på med 1 l kokande vatten.
Låt dra 5-8 min, beroende hur grovrivna bladen är.
Sila.
Servera efter tycke och smak med citron, apelsinjuice, honung, socker …

Mate klassiskt – det här behöver du

DSC02307

En kalebass

MAT-001(2)

Kalebassen är det traditionella kärlet att dricka mate ur. Det är en frukt som liknar en liten pumpa. Ordet mati i Quechua-indianernas språk betyder urgröpt kalabass. Kalebassens form, storlek och färg skiftar, många är dekorerade med inbrända mönster. En klassisk matekalebass har ofta en metallring runt öppningen. Matekalebasser handgjorda. Kalebasserna på Klotet kommer från Rumi Wasi, ett Fair Trade-kooperativ i norra Argentina.

 Innan du börjar använda kalebassen första gången

Fyll kalebassen med ett par matskedar mate.
Häll på varmt vatten.
Låt stå ett dygn.
Häll bort innehållet, skölj ur kalebassen och skrapa försiktigt insidan av kalebassen med en sked så att allt löst lossnar.
Skölj ur kalebassen igen med hett vatten.
Upprepa hela proceduren.

Kalebassen suger upp lite vatten och ändrar därför kanske färgen. Det kan också vara lite läckage så här i början. Men nu är kalebassen klart för användning! Teets smakämnen har trängt in i kalebassens väggar. Med varje användning träder teets arom ännu tydligare fram.

Ta väl hand om kalebassen

Efter användningen skölj kalebassen noggrant med vatten (utan diskmedel!) och torka eller låta torka ordentligt. Förvara den torrt. Som om den vore din favoritkopp 🙂 Kalebassen håller mycket länge men den kan få sprickor om du tappar den eller häller på för hett vatten.

En bombilla

DSC02307 (1)

Till kalebassen använder man en bombilla. Det är ett sugrör, ofta av metall, med rakt eller böjt munstyck och ett filter i andra ändan. Filtret hindrar att bladen sugs upp.

Mate

DSC02311

Du kan göra flera användningar av samma fyllning. Den något syrliga maken mildras med varje användning.

Mate kan beredas på lite olika sätt.
Fyll kalebassen ungefär till hälften med mate.
Tillsätt socker vid behov.
Fyll på med hett (70-80°) vatten.
Rör aldrig runt med bombillan så som du kanske brukar göra i kaffe- eller tekoppen!

Det finns mängder med tips på youtube, vi har försökt vaska fram de bästa (alla på engelska):

How to prepare ”mates” (2 min)

How To Drink Yerba Mate – 4 easy steps (2:30 min)

How To Drink Yerba Mate Tea – The Do’s And Dont’s  (5 min) 😊

Mate – Argentina’s National Drink – (7 min) informativ! 

, , , , , , , , , , , ,

Kommentarer inaktiverade.