Våra leverantörer

House of Fair Trade gepa Fair TradeGlobo Fair Trade  Svalerne Danmark Fair Trade

AfroArt Stockholm contigoFair Monkey fair trade Sverige        La MaisonAfrique Fair Trade   Fairwood

Sture & Lisa babykläder ekologiska Fair Tradenkuku    Elvang Denmark Fair Trade

Tyska GEPA, svenska Fair Monkey och många fler …

Som världsbutik är Klotet en specialbutik. Minst 80 % av sortimentet är rättvist producerade och handlade varor. Nästan alla leverantörer är certifierade på ett eller annat sätt inom rättvis handel.

Tyska GEPA, en av de största och äldsta aktörerna inom Fair Trade, och svenska Fair Monkey, ett litet företag i Laholm, är två representativa exempel på Klotets leverantörer. Båda är WFTO-medlemmar, dvs. företagets hela verksamhet följer WFTO:s 10 principer för Fair Trade.
Nästan lika rättvist agerar leverantörer som själva inte är certifierade, men som är godkända av andra Fair Trade-organisationer, exempelvis av BAFTS (British Association of Fair Trade Shops).
Och så har vi leverantörer främst inom matbranschen, som är ”vanliga” grossister, men en del av deras sortiment är Fairtrade-märkta produkter.

Bilderböcker om ”varma länder” komplettera vårt sortiment och är sas en del i Klotets informationsarbete.

Många av Klotets leverantörer samarbetar direkt med producenterna. Exempel med detaljerad information om producenter och produkter finns på  leverantörernas egna webbsidor.

Afroart

Traditionellt hantverk möter svensk design. Svenska textilformgivare i Stockholm samarbetar med lokala hantverkare i exempelvis Mali, Senegal, Bangladesh, Vietnam, Ecuador och Guatemala. På så sätt skapas nya arbetstillfällen och unika hantverkstraditioner bevaras. Afroart importerar direkt från dessa hantverkare eller genom Fair Trade-organisationer.

Biofood

Svensk grossist för livsmedel och sedan många år en viktig samarbetspartner för Fairtrade-märkta och ekologiska produkter. Klotet köper exempelvis Seed and Beans-chokladenNumi-teerna och ”Pearls of Samarkand” (Lemberona). Läs en intervju med anledning av Biofoods 30-årsjubilieum 2018.

Contigo Fairer Handel

Tysk importör med egna Fair Trade Shops i Tyskland och tät kontakt med världsbutiker i Tyskland och andra länder i Europa. Importerar främst kaffe, te, guld- och silversmycken, textilier, glas, keramik, konsthantverk. Godkänd som leverantör av paraplyorganisationen för världsbutiker i Tyskland (Weltladen Dachverband), som i sin tur är WFTO-medlem.

El Puente – Die Fair Trade Pioniere

Den tyska importören är en av pionjärerna inom Fair Trade. Importen började på 1970-talet med konsthantverk från Latinamerika. Idag omfattar sortimentet ca. 5000 produkter och företaget samarbetar med drygt 140 handelspartners i ett fyrti0tal länder. WFTO-medlem.

Elvang Denmark

Det danska företaget tillverkar exklusiva textilier och kombinerar utsökt alpackaull från Peru med modern skandinavisk design. Det som 2002 började med en turistresa till Peru blev så småningom en affärsidé, präglad av etiskt ansvarstagande. WFTO-medlem.

Fahrmans 

Det är ett litet svenskt företag specialiserat på import av miljövänligt producerade leksaker, ofta med ett tydligt pedagogiskt värde. Klotet får leksakerna från den engelska leksakstillverkaren Lanka Kade, godkänd som Fair Trade-tillverkare av BAFTS (British Association of Fair Trade Shops).

Fair-Handel Abtei Münsterschwarzach

Fair-Handel är en del i verksamheten som drivs av ett Benediktiner-kloster i södra Tyskland. I samband med koloniseringen inrättade munkarna flera kloster i bl a Tanzania. Dessa har efter kolonialtiden blivit en viktig del i den regionala utvecklingen. Fair-Handel är medlem i den tyska paraplyorganisationen Fair Band, som i sin tur är WFTO-medlem.

Fair Monkey

Två obotligt optimistiska kvinnor vid Hallandsåsen startade för ungefär 15 år sedan ett samarbete med mayakvinnor i Guatemala. På den traditionella midjeväven skapas tyg vars mönster och färger ofta är inspirerade av mayakulturen. Så småningom började Fair Monkey samarbeta med små kollektiv i Nepal, Indien, Chile och Sydafrika; produktpaletten utökades med smycken av återvunnet material, tovade produkter samt väskor och textilier från gamla sari-tyger. Fair monkey samarbetar främst med kvinnokollektiv. WFTO-medlem.

Fair Trade Gruppen/Svalerne

Den danska U-landsföreningen Svalerne finns sedan 1963. Det är en politiskt och religiöst obunden organisation som samarbetar med lokala hjälporganisationer i Bangladesh och södra Indien. WFTO-medlem.

FairWood

Ett litet svenskt företag vars sortiment utgörs främst av trämöbler för barn och träleksaker. Hög kvalitet kombineras med praktisk funktion och/eller pedagogiskt innehåll. FairWoods huvudleverantör Selective Designs på Sri Lanka är WFTO-medlem.

GEPA The Fair Trade company

Sedan 1970-talet arbetar tyska GEPA för rättvis handel och tillhör dem som grundade WFTO. Idag är GEPA den största Fair Trade-aktören i Tyskland med  150 egna anställda, många volontärer och 190 handelspartner i drygt 40 länder. GEPA ägs av flera kyrkliga institutioner som arbetar med ungdomar och/eller engagerar sig i biståndsfrågor. Sortimentet omfattar hantverk och livsmedel. GEPA har även en egen märkning på vissa livsmedel: fair+  Kraven är då mer omfattande, exempelvis ska andelen rättvist producerade ingredienser i livsmedel vara så hög som möjligt, helst 100%. WFTO-medlem.

Globo Fair Trade Partner

Den tyska importören samarbetar sedan flera årtionden med småproducenter i utvecklingsländerna. Företaget följer sina egna kriterier som anpassas efter respektive lands förutsättningar. Skälig lön, hållbar produktion och socialt engagemang är huvudkriterierna. WFTO-medlem.

Hammershus Fair Trade

Danska Hammershus grundades 2001. Målet är att minska fattigdomen på landsbygden i framförallt Ghana och även i Burkina Faso. Medlem i föreningen Fair Trade Danmark, den danska branschorganisationen Fair Trade-butiker och -importörer. Fair Trade Danmark är WFTO-medlem.

Kazuri Scandinavia

Företaget tillverkar smycken utifrån dagens mode och blivande trender. WFTO-medlem.

Kepocko Kenyan Arts

Det är tyska Aldersbacher-Fairhandels-Brücke som står bakom namnet. Produkterna kommer från Kenya, bl. a. från organisationen Bombolulu som ger arbetstillfällen för människor med fysiska rörelsehinder och från Undugu Society of Kenya. Även med grupper i norra Thailand har ett samarbete påbörjats. Godkänd som Fair Trade-leverantör av paraplyorganisationen för världsbutiker i Tyskland (Weltladen Dachverband), som i sin tur är WFTO-medlem.

La Maison Afrique

Svenskbaserat företag som tillverkar hantverk på Madagaskar enligt Fair Trade-principerna. Samarbetar sedan 1995 med ett trettiotal familjer.

Lamali

Ett litet franskt företag som samarbetar enligt Fair Trade-principerna med producenter i framförallt Nepal. Produkterna görs av loktapapper, tovad ull eller återvunnet material.

Mifuko

En finsk organisation som samarbetar med  kvinnogrupper i den lantliga regionen Machakos i Kenya. Kvinnorna flätar korgar när de har tid över från sitt dagliga arbete med lantbruket. WFTO-medlem.

Nkuku

Engelskt företag som samarbetar med ett antal kooperativ och familjeföretag. Strävar efter att främja och utveckla traditionellt hantverk, främst i Indien.

North & South Fair Trade

En av pionjärerna inom Fair Trade i Sverige, kontoret finns i Hjo. Importerar livsmedel och hantverk direkt från ett fyrtiotal småproducenter. Ambitionen är att introducera spännande, läckra, nyskapande och gärna helt nya produkter i Sverige. Livsmedel ska helst odlas ekologiskt.

Only Natural

Det nederländska företaget är framförallt specialiserat på pappersprodukter och produkter av återvunna textiler (exempelvis sari). Sedan 1980-talet samarbetar Only Natural med producentgrupper i Indien, samarbetet baseras på Fair Trade-principierna. WFTO-medlem.

Pernille Bülow

Den danska konstnärens smycken görs av återvunnet glas. De är en mix av nordisk design och afrikansk livsglädje. Sedan 2005 har hennes företag ett samarbete baserat på Fair Trade med ett kvinnokooperativ i Ghana.

Sackeus

Fair Trade & ekologiskt! Sackeus är Skandinaviens ledande Fair Trade-grossist inom livsmedel och matvaror. Startades 1975 och ägs idag av Bergman & Bergstrand Kafferosteri, Svenska Kyrkans Förvaltnings AB och det mexikanska kaffeodlarkooperativet UCIRI, som är huvudleverantör av råkaffeet. Livsmedelsprodukter från Sackeus gynnar lokal och global utveckling, rättvisa och miljö. WFTO-medlem.

Sture & Lisa

Ett litet malmöbaserat företag som själv designar småbarnskläder. Bomullen är Fairtrade-märkt och GOTS-certifierad (Global Organic Textile Standard), kläderna sys av Fair Trade-producenter i Indien.

The House of Fair Trade

”Gör det lätt att handla rätt”. Bildades 2001 på initiativ av den svenska rättvishandelsrörelsen. Arbetar i partnerskap med producentorganisationer i Afrika, Asien och Latinamerika på ett sätt som är ekonomiskt och miljövänligt sunt för både tillverkare och konsumenter. Vinsten går inte till privata intressen utan till att utveckla verksamheten enligt internationella kriterier för rättvis handel. WFTO-medlem.

Tekompaniet

Företaget fokuserar på etiskt producerade varor och gärna certifierade ekologiskt och/eller Fairtrade.

Van Verre

Ett företag från Nederländerna som i sitt samarbete med mindre producentgrupper följer Fair Trade. Produkterna har sitt ursprung i de resp kulturella traditionerna inom hantverket för bl a textil, smycken och träföremål. Även produkter av återvunnet material spelar en viktig roll. Producenterna finns kring Medelhavet, längs Sidenvägen, kring Timbuktu i utkanten av Sahara och i Sydamerikas Anderna.

V-Sell 

Företaget har ekologiska produkter som till viss del även är Fairtrade-märkta.

Zotter

Zotter är en chokladmanufaktur som tillhör toppen inom sin bransch. Redan från början gjordes alla chokladprodukter utan emulgeringsmedel eller andra kemiska tillsatser. Idag är hela sortimentet, mer än 400 sorter, både Fairtrade och ekologiskt. Företaget finns i Österrike och har ca 180 anställda. Godkänd som leverantör av paraplyorganisationen för världsbutiker i Tyskland (Weltladen Dachverband), som i sin tur är WFTO-medlem.

Förlaget Hjulet

Ett litet förlag i Danmark som är specialiserat på  ”varma böcker från varma länder”, dvs. bilderböcker som berättar om livet i länder bortom Europa.