Våra leverantörer

House of Fair Trade gepa Fair TradeGlobo Fair Trade  Svalerne Danmark Fair Trade

AfroArt Stockholm contigoFair Monkey fair trade Sverige        La MaisonAfrique Fair Trade   Fairwood

Sture & Lisa babykläder ekologiska Fair Tradenkuku    Elvang Denmark Fair Trade

Tyska GEPA, svenska Fair Monkey och många fler …

Som världsbutik är Klotet en specialbutik. Minst 80 % av sortimentet är rättvist producerade och handlade varor.

Tyska Gepa, en av de största och äldsta aktörerna inom Fair Trade, och svenska Fair Monkey, en liten ekonomisk förening är två representativa exempel på Klotets leverantörer. Båda är WFTO-medlemmar, dvs. företagets hela verksamhet följer WFTO:s 10 principer för Fair Trade.

Bland Klotets leverantörer finns även de som har endast en del av sitt utbud som rättvisemärkt, det är framförallt leverantörer med Fairtrade-märkta produkter. Dessutom har vi produkter från leverantörer som själva inte är certifierade men godkända av andra WFTO-medlemmar.

Slutligen har Klotet en liten andel varor som inte alls är certifierade, men där vi kan vara säkra att produktionsvillkoren motsvarar principerna för rättvis handel.

Våra bilderböcker om ”varma länder” är en del i Klotets informationsarbete.

Klotets leverantörer samarbetar nästan alltid direkt med producenterna. Exempel med detaljerad information om producenter och produkter finns på  leverantörernas egna webbsidor.

Afroart

Traditionellt hantverk möter svensk design. Svenska textilformgivare i Stockholm samarbetar med lokala hantverkare i exempelvis Mali, Senegal, Bangladesh, Vietnam, Ecuador och Guatemala. På så sätt skapas nya arbetstillfällen och unika hantverkstraditioner bevaras. Afroart importerar direkt från dessa hantverkare eller genom Fair Trade-organisationer.

Biofood

Det är en svensk grossist för livsmedel och sedan många är en viktig samarbetspartner för Fairtrade-märkta och ekologiska produkter. Klotet köper exempelvis Seed and Beans-chokladenTony’s chocolonelyNumi-teerna och ”Pearls of Samarkand” (Lemberona) från Biofood. Läs en intervju med anledning av Biofoods 30 års: jubilieum 2018.

Contigo Fairer Handel

Tysk importör med egna Fair Trade Shops i Tyskland och tät kontakt med Världsbutiker i Tyskland och andra länder i Europa. Importerar främst kaffe, te, guld- och silversmycken, textilier, glas, keramik, konsthantverk. Godkänd som leverantör av paraplyorganisationen för världsbutiker i Tyskland (Weltladen Dachverband), som i sin tur är WFTO-medlem.

El Puente – Fairer Handel

Den tyska importören är en av pionjärerna inom Fair Trade. Importen började på 70-talet med konsthantverk från Latinamerika. Idag omfattar sortimentet ca. 5000 produkter och företaget samarbetar med drygt 140 handelspartners i ett 40-tal länder. WFTO-medlem (Guaranteed Member).

Elvang Denmark

Det danska företaget tillverkar exklusiva textilier och kombinerar utsökt alpackaull från Peru med modern skandinavisk design. Det som 2002 började med en turistresa till Peru blev så småningom en affärsidé, präglad av etiskt ansvarstagande. WFTO-medlem (Provisional Member – Demoted).

Fahrmans 

Det är ett litet svenskt företag specialiserat på import av miljövänligt producerade leksaker, ofta med ett tydligt pedagogiskt värde. Klotet får leksakerna från den engelska leksakstillverkaren Lanka Kade, godkänd som Fair Trade-tillverkare av BAFTS (British Association of Fair Trade Shops).

Fair-Handel Abtei Münsterschwarzach

Fair-Handel är en del i verksamheten som drivs av ett Benediktiner-kloster i södra Tyskland. I samband med koloniseringen inrättade munkarna flera kloster i bl a Tanzania. Dessa har efter kolonialtiden blivit en viktig del i den regionala utvecklingen. Medlem i den tyska paraplyorganisationen Fair Band, som i sin tur är WFTO-medlem.

Fair Monkey

Hur mycket plats tar ett ton textilier? Två obotligt optimistiska kvinnor vid Hallandsåsen startade för ungefär 10 år sedan ett samarbete med mayakvinnor i Guatemala. På den traditionella midjeväven skapas tyg vars mönster och färger ofta är inspirerade av mayakulturen. Så småningom började Fair Monkey samarbeta med små kollektiv i Nepal, Indien, Chile och Sydafrika; produktpaletten utökades med smycken av återvunnet material, tovade produkter samt väskor och textilier från gamla sari-tyger. Merparten av producenter och hantverkare är kvinnor. WFTO-medlem (Guaranteed Member).

Fair Trade Gruppen/Svalerne

Den danska U-landsföreningen Svalerne finns sedan 1963. Det är en politiskt och religiöst obunden organisation som samarbetar med lokala hjälporganisationer i Bangladesh och södra Indien. WFTO-medlem (Provisional Member).

FairWood

Ett litet svenskt företag i Göteborg vars sortiment utgörs främst av trämöbler för barn och träleksaker. Hög kvalitet kombineras med praktisk funktion och/eller pedagogiskt innehåll. FairWoods huvudleverantör Selective Designs på Sri Lanka är WFTO-medlem (Guaranteed Member).

GEPA The Fair Trade company

Sedan 1970-talet arbetar tyska GEPA för rättvis handel och tillhör dem som grundade WFTO. Idag är GEPA den största Fair Trade-aktören i Tyskland med  150 egna anställda, många volontärer och 190 handelspartner i drygt 40 länder. GEPA ägs av flera kyrkliga institutioner som arbetar med ungdomar och/eller engagerar sig i biståndsfrågor. Sortimentet omfattar hantverk och livsmedel. GEPA har även en egen märkning på vissa livsmedel: fair+  Kraven är då mer omfattande, exempelvis ska andelen rättvist producerade ingredienser i livsmedel vara så hög som möjligt, helst 100%. WFTO-medlem (Guaranteed Member).

Globo Fair Trade Partner

Den tyska importören samarbetar sedan flera årtionden med småproducenter i utvecklingsländerna. Företaget följer sina egna kriterier som anpassas efter respektive lands förutsättningar. Skälig lön, hållbar produktion och socialt engagemang är huvudkriterierna. WFTO-medlem (Guaranteed Member).

Hammershus Fair Trade

Danska Hammershus grundades 2001. Målet är att minska fattigdomen i framförallt Ghana och även i Burkina Faso. Medlem i föreningen Fair Trade Danmark, den danska branschorganisationen Fair Trade-butiker och -importörer. Fair Trade Danmark är WFTO-medlem.

Kazuri Scandinavia

Företaget tillverkar smycken utifrån dagens mode och blivande trender. Kazuris kollektioner är mycket efterfrågade och Klotet är stolt över att ha fått förtroendet som återförsäljare. WFTO-medlem.

Kepocko Kenyan Arts

Det är tyska Aldersbacher-Fairhandels-Brücke som står bakom namnet. Produkterna kommer från Kenia, bl. a. från organisationen Bombolulu som ger arbetstillfällen för människor med fysiska rörelsehinder och från Undugu Society of Kenya. Även med grupper i norra Thailand har ett samarbete påbörjats. Godkänd som leverantör av paraplyorganisationen för världsbutiker i Tyskland (Weltladen Dachverband), som i sin tur är WFTO-medlem.

La Maison Afrique

Tillverkar hantverk på Madagaskar med respekt för natur, människa och tradition. Samarbetar sedan 1995 med ett trettiotal familjer.

Lamali

Ett litet franskt företag som samarbetar enligt Fair Trade-principerna med producenter i framförallt Nepal. Produkterna görs av loktapapper, tovad ull eller återvunnet material.

Mifuko

En finsk organisation som samarbetar med  kvinnorgrupper i den lantliga regionen Machakos i Kenya. Kvinnorna flätar korgar när de har tid över från sitt dagliga arbete med lantbruket. WFTO-medlem (Guaranteed Member).

Nkuku

Engelskt företag som samarbetar med ett antal kooperativ och familjeföretag. Strävar efter att främja och utveckla traditionellt hantverk, främst i Indien.

North & South Fair Trade

En av pionjärerna inom Fair Trade i Sverige, kontoret finns i Hjo. Importerar livsmedel och hantverk direkt från ett 40-tal småproducenter. Ambitionen är att introducera spännande, läckra, nyskapande och gärna helt nya produkter i Sverige. Livsmedel ska helst odlas ekologiskt.

Only Natural

Det nederländska företaget är framförallt specialiserat på pappersprodukter och produkter av återvunna textiler (exempelvis sari). Sedan 1980-talet samarbetar Only Natural med producentgrupper i Indien, samarbetet baseras på Fair Trade-principierna. WFTO-medlem (Provisional Member).

Pernille Bülow

Den danska konstnärens smycken görs av återvunnet glas. De är en mix av nordisk design och afrikansk livsglädje. Sedan 2005 har hennes företag ett samarbete baserat på Fair Trade med ett kvinnokooperativ i Ghana.

Sackeus

Fair Trade & ekologiskt! Sackeus är Skandinaviens ledande Fair Trade-grossist inom livsmedel och matvaror. Startades 1975 och ägs idag av Bergman & Bergstrand Kafferosteri, Svenska Kyrkans Förvaltnings AB och det mexikanska kaffeodlarkooperativet UCIRI, som är huvudleverantör av råkaffe. Livsmedelsprodukter från Sackeus gynnar lokal och global utveckling, rättvisa och miljö. WFTO-medlem (Guaranteed Member).

Sture & Lisa

Ett litet malmöbaserat företag som själv designar småbarnskläder. Bomullen är Fairtrade-märkt och eco-certifierad (Global Organic Textile Standard – GOTS), kläderna sys av Fair Trade-producenter i Indien.

The House of Fair Trade

”Gör det lätt att handla rätt”. Detta är Klotets på sätt och vis alldeles egen importorganisation som bildades 2001 på initiativ av den svenska rättvishandelsrörelsen. Arbetar i partnerskap med producentorganisationer i Afrika, Asien och Latinamerika på ett sätt som är ekonomiskt och miljövänligt sunt för både tillverkare och konsumenter. Vinsten går inte till privata intressen utan till att utveckla verksamheten enligt internationella kriterier för rättvis handel. WFTO-medlem och den första svenska importör som är Guaranteed Member.

Tekompaniet

Företaget fokuserar på etiskt producerade varor och gärna certifierade ekologiskt och/eller Fairtrade.

Van Verre

Ett företag från Nederländerna som i sitt samarbete med mindre producentgrupper följer Fair Trade. Produkterna har sitt ursprung i de resp kulturella traditionerna inom hantverket för bl a textil, smycken och träföremål. Även produkter av återvunnet material spelar en viktig roll. Producenterna finns kring Medelhavet, längs Sidenvägen, kring Timbuctu i utkanten av Sahara och i Sydamerikas Anderna.

V-Sell 

Företaget har ekologiska produkter som till viss del även är Fairtrade-märkta.

Zotter

Zotter är en chokladmanufaktur som tillhör toppen inom sin bransch. Redan från början gjordes alla chokladprodukter utan emulgeringsmedel eller andra kemiska tillsatser. Idag är hela sortimentet, mer än 400 sorter, både Fairtrade och ekologiskt. Företaget finns i Österrike och har ca 180 anställda. Godkänd som leverantör av paraplyorganisationen för världsbutiker i Tyskland (Weltladen Dachverband), som i sin tur är WFTO-medlem.

Förlaget Hjulet

Ett litet förlag i Danmark som är specialiserat på  ”varma böcker från varma länder”, dvs. bilderböcker som berättar om livet i länder bortom Europa.