Våra leverantörer

House of Fair Trade gepa Fair TradeGlobo Fair Trade  Svalerne Danmark Fair Trade

AfroArt Stockholm contigoFair Monkey fair trade Sverige Maison       Fairwood

DagsmejaSture & Lisa babykläder ekologiska Fair Tradenkuku    Elvang Denmark Fair Trade

Tyska GEPA, svenska Fair Monkey och många fler …

Tyska Gepa, en av de största och äldsta aktörerna inom Fair Trade, och svenska Fair Monkey, en liten ekonomisk förening är två representativa exempel på Klotets leverantörer. Båda är WFTO-medlemmar, dvs. företagets hela verksamhet följer WFTO:s 10 principer för Fair Trade. Bland våra leverantörer finns även de som producerar endast en del av sitt utbud som Fair Trade, dvs. dessa leverantörer erbjuder Fairtrade-märkta produkter. Och så tar Klotet in även varor från leverantörer som själva inte är certifierade men godkända av andra WFTO-medlemmar. Slutligen har Klotet en liten andel varor som varken är Fair Trade eller Fairtrade, men dessa kompletterar vårt utbud och är ekologiskt producerade. Vår barnböcker om ”varma länder” är en del i Klotets informationsarbete.

Våra leverantörer samarbetar nästan alltid direkt med producenterna. På deras webbsidor finns detaljerad information om produkter och producenter!

Afroart

Traditionellt hantverk möter svensk design. Svenska textilformgivare i Stockholm samarbetar med lokala hantverkare i exempelvis Mali, Senegal, Bangladesh, Vietnam, Ecuador eller Guatemala. På så sätt skapas nya arbetstillfällen och unika hantverkstraditioner bevaras. Afroart importerar direkt från dessa hantverkare eller genom Fair Trade-organisationer.

Biofood

Det är en svensk livsmedelsimportör och -distributör. Biofood är i Sverige samarbetspartner för Fairtrade-märkta och ekologiska produkter; Klotet får exempelvis Tony’s chocolonely och ”Pearls of Samarkand” från Lemberona genom Biofood.

CAUP

Detta är en sammanslutning av hantverkskooperativ av Aymaraindianer som flyttat från landsbygden till staden La Paz. Klotet köper framförallt inför julen deras underbara alpackaprodukter genom förmedling av Världsbutiken i Ystad.

Contigo Fairer Handel

Tysk importör med egna Fair Trade Shops i Tyskland och tät kontakt med Världsbutiker i Tyskland och andra länder i Europa. Importerar främst kaffe, te, guld- och silversmycken, textilier, glas, keramik, konsthantverk. WFTO-medlem.

Dagsmeja

Grossist i Göteborg med fokus på Fairtrade-märkta och ekologiska livsmedel, hälsokost och hudvårdsprodukter.

El Puente – Fairer Handel

Den tyska importören är en av pionjärerna inom Fair Trade. Importen började på 70-talet med konsthantverk från Latinamerika. Idag omfattar sortimentet ca. 5000 produkter och företaget samarbetar med drygt 140 handelspartners i ett 40-tal länder. WFTO-medlem.

Elvang Denmark

Det danska företaget tillverkar exklusiva textilier och kombinerar utsökt alpackaull från Peru med modern skandinavisk design. Det som 2002 började med en turistresa till Peru blev så småningom en affärsidé, präglad av etiskt ansvarstagande. WFTO-medlem.

Fair Monkey

Hur mycket plats tar ett ton textilier? Två obotligt optimistiska kvinnor vid Hallandsåsen startade för några år sedan ett samarbete med mayakvinnor i Guatemala. På den traditionella midjeväven skapas tyg vars mönster och färger ofta är inspirerade av mayakulturen. Nu samarbetar Fair Monkey även med små kollektiv i Nepal och Sydafrika; produktpaletten utökades med smycken av återvunnet material, tovade produkter samt väskor och textilier från gamla sari-tyger. WFTO-medlem.

Fair Trade Gruppen/ Svalerne

Den danska U-landsföreningen Svalerne finns sedan 1963. Det är en politiskt och religiöst obunden organisation som samarbetar med lokala hjälporganisationer i Bangladesh och södra Indien.

FairWood

Ett svenskt företag i Göteborg vars sortiment utgörs främst av trämöbler för barn, tillverkade i Sri Lanka, och träleksaker. Hög kvalitet kombineras med praktisk funktion och/eller pedagogiskt innehåll. WFTO-medlem.

GEPA The Fair Trade company

Sedan 1970-talet arbetar tyska GEPA för rättvis handel. GEPA ägs av flera kyrkliga institutioner som arbetar med ungdomar och/eller engagerar sig i biståndsfrågor. Idag har GEPA 190 handelspartner i drygt 40 länder. WFTO-medlem.

Globo Fair Trade Partner

Den tyska importören samarbetar sedan flera årtionden med småproducenter i utvecklingsländerna. Företaget följer sina egna kriterier som anpassas efter respektive lands förutsättningar. Skälig lön, hållbar produktion och socialt engagemang är huvudkriterierna.

Hammershus Fair Trade

Danska Hammershus grundades 2001. Målet är att minska fattigdomen i framförallt Ghana och även i Burkina Faso. Medlem i Fair Trade Danmark.

Kazuri Scandinavia

Företaget tillverkar smycken utifrån dagens mode och blivande trender. Kazuris kollektioner är mycket efterfrågade och Klotet är stolt över att ha fått förtroendet som återförsäljare.  WFTO-medlem.

Kepocko Kenyan Arts

Det är tyska Aldersbacher-Fairhandels-Brücke som står bakom namnet. Produkterna kommer från Kenia, bl. a. från organisationen Bombolulu som ger arbetstillfällen för människor med fysiska rörelsehinder och från Undugu Society of Kenya. Även med grupper i norra Thailand har ett samarbete påbörjats.

La Maison Afrique

Tillverkar hantverk på Madagaskar med respekt för natur, människa och tradition. Samarbetar sedan 1995 med ett trettiotal familjer. WFTO-medlem.

Lamali

Ett litet franskt företag som samarbetar enligt Fair Trade-principerna med producenter i framförallt Nepal. Produkterna görs av loktapapper, tovad ull eller återvunnet material.

Mifuko

En finsk organisation som samarbetar med  kvinnorgrupper i den lantliga regionen Machakos i Kenya. Kvinnorna flätar korgar när de har tid över från sitt dagliga arbete med lantbruket. WFTO-medlem.

Nkuku

Engelskt företag som samarbetar med ett antal kooperativ och familjeföretag. Strävar efter att främja och utveckla traditionellt hantverk. Medlem i The British Association for Fair Trade Shops.

North & South Fair Trade

En av pionjärerna inom Fair Trade, kontoret finns i Hjo. Importerar livsmedel och hantverk direkt från ett 40-tal småproducenter. Ambitionen är att introducera spännande, läckra, nyskapande och gärna helt nya produkter i Sverige. Livsmedel ska helst odlas ekologiskt. WFTO-medlem.

Only Natural

Det nederländska företaget är framförallt specialiserat på pappersprodukter och produkter av återvunna textiler (exempelvis sari). Sedan 1980-talet samarbetar Only Natural med producentgrupper i Indien, samarbetet baseras på Fair Trade-principierna.

Oxfam International

”The power of people against poverty”. Biståndsorganisation som grundades på 40-talet i Storbritannien. På 90-talet bildades Oxfam International, som idag omfattar ett tiotal organisationer med över 3000 samarbetspartner i nästan 100 länder. I verksamheten ingår försäljning av Fair Trade-produkter. Driver ca. 1200 egna Fair Trade Shop i främst Europa och USA.

Pernille Bülow

Den danska konstnärens smycken görs av återvunnet glas. De är en mix av nordisk design och afrikansk livsglädje. Sedan 2005 har hennes företag ett Fair Trade-samarbete med ett kvinnokooperativ i Ghana.

Sackeus – The fair trade company

Fair Trade & ekologiskt! Sackeus är Skandinaviens ledande Fair Trade-grossist inom livsmedel och matvaror. Startades 1975 och ägs idag av Bergman & Bergstrand Kafferosteri, Svenska Kyrkans Förvaltnings AB och det mexikanska kaffeodlarkooperativet UCIRI, som är huvudleverantör av råkaffe. Livsmedelsprodukter från Sackeus gynnar lokal och global utveckling, rättvisa och miljö. WFTO-medlem.

Seed & Bean

The Organic Seed & Bean Company är en framgångsrik uppstickare i chokladbranschen som satsar på ekologisk och Fairtrade-certifierad choklad.  Produktionen är småskalig och produkterna håller utsökt kvalité.

Smiling

Ett svenskt varumärke som står för Fairtrade-märkta och ekologiska cashewnötter. Med hjälp av QR-koden på påsens baksida kan man följa med till den by nötter kommer ifrån.

The House of Fair Trade

”Gör det lätt att handla rätt”. Detta är Klotets på sätt och vis alldeles egen importorganisation som bildades 2001 på initiativ av den svenska rättvishandelsrörelsen. Arbetar i partnerskap med producentorganisationer i Afrika, Asien och Latinamerika på ett sätt som är ekonomiskt och miljövänligt sunt för både tillverkare och konsumenter. Vinsten går inte till privata intressen utan till att utveckla verksamheten enligt internationella kriterier för rättvis handel. WFTO-medlem och den första svenska importör som är Guaranteed Fair Trade  enligt WFTO.

Tekompaniet

Företaget fokuserar på etiskt producerade varor och gärna certifierade ekologiskt och/eller Fairtrade.

Van Verre

Ett företag från Nederländerna som i sitt samarbete med mindre producentgrupper följer Fair Trade. Produkterna har sitt ursprung i de resp kulturella traditionerna inom hantverket för bl a textil, smycken och träföremål. Även produkter av återvunnet material spelar en viktig roll. Producenterna finns kring Medelhavet, längs Sidenvägen, kring Timbuctu i utkanten av Sahara och i Sydamerikas Anderna.

V-Sell 

Företaget har ekologiska produkter som till viss del även är Fairtrade-märkta.

Sture & Lisa

Ett litet malmöbaserat företag som själv designar småbarnskläder. Bomullen är Fairtrade-märkt och 100% eco-certifierad (Global Organic Textile Standard – GOTS).

Förlaget Hjulet

”Varma böcker från varma länder”. Bilderböcker som berättar om livet i länder bortom Europa.