Skolmaterial

Klotet, Fair Trade och de globala målen för hållbar utveckling

Det är bra att handla på Klotet!

I Sverige är vi många som har råd att köpa saker som vi behöver och tycker om. Varje gång vi köper något i butiken Klotet så gör vi världen lite bättre! Livet blir bättre för människor i en by eller stad långt borta i ett land i Afrika, Asien eller Latinamerika.

De produkter som Klotet säljer är tillverkade enligt reglerna för Fair Trade. Detta betyder rättvis handel mellan oss som bor i rika länder och människor i länder där många är fattiga. De produkter som finns i butiken Klotet tillverkas av människor i Afrika, Asien och Latinamerika. De tillverkar korgar, klockor, leksaker, smycken, väskor och annat. Dessa saker transporteras sedan till Sverige och andra länder i Europa och säljs där.

De viktigaste reglerna för Fair Trade

 • Producenterna får en rättvis lön.
 • För lika arbete får kvinnor och män lika lön.
 • Arbetsförhållanden ska vara hälsosamma.
 • Barnarbete är förbjudet.
 • Arbetet ska göras med hänsyn till miljön.
 • Ingen diskriminering får förekomma. Det är viktigt med jämställdhet.

Det viktigaste målet för Fair Trade (rättvis handel) är att skillnader mellan rika och fattiga länder blir mindre.

Fair Trade är ett sätt att uppfylla flera av de globala målen för hållbar utveckling

 

globala målen 1 ingen fattigdom    globala målen 2 ingen hunger

Genom Fair Trade minskar fattigdom och hunger i världen. De människor som har tillverkat något enligt Fair Trade har fått ett arbete med bra lön. De har råd att köpa mat för sina familjer.

 

  globala målen 6 rent vatten   globala målen 3 hälsa

Fair Trade bidrar till att fler människor kan leva ett hälsosammare liv och må bättre. Och de kan inte bara köpa mat utan även sådan mat som är nyttig och hälsosam. Går det riktigt bra för företag eller kooperativ, där de arbetar, så kan en del av pengarna användas för att förbättra livet för hela byn eller grannskapet:

Finns det exempelvis inte tillräckligt med vatten så kan företaget hjälpa till att bygga en brunn eller att dra nya vattenledningar.

 

globala målen 4 utbildning

De varor som vi köper i butiken Klotet är tillverkade utan barnarbete. Föräldrarna får så bra lön att barnen inte behöver arbeta. Barnen har tid att gå i skolan. De tycker det är roligt och nyttigt för framtiden att lära sig saker. I många länder är det krav att barnen är klädda i skoluniform. Föräldrarna har råd att köpa skoluniformer och skolmaterial.

De vuxna lär sig också mer, de utbildar sig. Det här lär de sig i samband med sitt arbete:

 • att det är viktigt med skyddskläder
 • hur man arbetar miljövänligt, exempelvis genom att använda färgar som inte är giftiga
 • hur man gör nya mönster på korgar eller nya smycken
 • hur man kan återanvända plast eller göra något nytt av metallskrot
 • varför deras arbete är bra för jordens miljö, exempelvis räddas regnskog

 

globala målen 5 jämställdhet

Många av de saker vi köper i butiken Klotet är tillverkade i länder där kvinnor inte har samma möjligheter som män. Kvinnor ska göra allt hushållsarbete och har huvudansvaret för barnen. Det är mycket svårare för kvinnor att få ett arbete. Med Fair Trade kan kvinnor få ett arbete och tjäna egna pengar:

 • Mammor kan gå till jobbet när barnen är i skolan.
 • Mammor kan få sådana arbeten som kan göras hemma när barnen sover, leker eller går i skolan.
 • Mormor eller farmor kan tjäna egna pengar.

Flickor går i skolan. Sedan kan de själva bestämma om de vill lära sig ett yrke eller studera.

 

globala målen 10 minska ojämlikhet   globala målen 12 hållbar konsumtion

Fair Trade är ett sätt att driva handel på rättvisa villkor. Ingen som arbetar och säljer enligt Fair Trade vill tjäna pengar på andras bekostnad. Länder med stor fattigdom kan få en bättre ekonomi när fler har arbete och betalar skatt till staten. Staten får mer pengar som används för att bygga vårdcentraler, skolor eller vägar. Staten kan dessutom bättre skydda miljön, exempelvis kan staten förbjuda att regnskogen huggs ner. Skillnader mellan rika och fattiga länder blir mindre.

Så kommer en produkt till Klotet

selyn tygdjur

Dessa fina leksaksdjur i tyg köps gärna av Klotets kunder.

Djuren är gjorda av företaget SelynSri Lanka. Här arbetar kvinnor som är duktiga på att sy. Kvinnorna får en bra lön eftersom Selyn är ett Fair Trade-företag. När de har gjort många leksaksdjur säljs djuren till ett företag i Göteborg. Förtaget betalar ett bra pris eftersom det också är ett Fair Trade-företag. Leksaksdjuren transporteras från Sri Lanka med en containerbåt till Sverige. Det tar längre tid än med flyg, men är bättre för miljön. Sedan kan Klotet beställa djuren och de levereras till Klotets butik.

Det finns en speciell organisation som kontrollerar att alla följer reglerna för Fair Trade:

Om företaget Selyn skulle  försöka fuska, till exempel genom att hemligt låta barnen arbeta, så blir Selyn avstängd och får inte längre sälja sina produkter till andra Fair Trade-företag.

Om företaget i Göteborg skulle försöka fuska, till exempel genom att transportera leksaksdjuren med flyg och inte med båt, blir det avstängt och får inte längre köpa leksaker från Selyn eller ett annat Fair Trade-företag.

Om vi på Klotet skulle försöka fuska, till exempel genom att sälja djuren extra dyra till kunderna, så blir vi avstängda och kan inte köpa fler produkter från Selyn. Vi måste också kunna svara när våra kunder vill veta varifrån leksakerna kommer och hur de tillverkas.

Allt är rättvist!

Dessa märken intygar att allt gick rätt till med aporna, flodhästen och andra leksaksdjur. Allt är rättvist: Produktionen i Sri Lanka, transporten till Sverige och försäljningen på Klotet.

logo wfto       Klotet logo

 

Så tillverkas leksaksdjuren

Se filmen med aporna! De berättar för dig i en kort film hur produktionen går till.

 

Butiken Klotet

Butiken Klotet drivs av en ideell förening. Det betyder:

 • Nästan alla av oss som arbetar på Klotet är volontärer. Vi arbetar gratis, utan någon betalning. Vi tycker det är kul och det känns bra att vi genom vårt arbete gör världen bättre. Vi är pensionärer eller har ett jobb där vi tjänar pengar eller är studenter.
 • Vi säljer produkterna så prisvärt som möjligt. Vi vill inte ha någon extra vinst. Men vi har många utgifter (alla affärer har sådana): Vi betalar moms och skatt. Vi betalar hyra för butikslokalen. Banken tar ut avgifter för att våra kunder betalar med kort eller med kontanter. Vi betalar för internet och telefon. Vi behöver förpackningspapper. Vi behöver en del småsaker – pärmar, pennor, lampor, toapapper. Vi räknar ut hur mycket vi behöver och vad det kostar. Sen bestämmer vi hur mycket våra varor ska kosta.
 • Vi fortbildar oss. Vi lär oss mer om Fair Trade och om de produkter som vi säljer.
 • Vi har ibland besök från några producenter. I maj kommer en kvinna från Ghana som visar hur man flätar korgar.
 • När vi har semester och reser utomlands besöker vi ibland producenter. Några av oss har varit i Kenya och besökt ett företag som tillverkar smycken som Klotet säljer. Några har varit Ghana och träffat de människor som gör korgar. Någon har varit Namibia och besökt ett Fair Trade-företag som gör smycken av strutsägg.

På Klotet tänker vi självklart också hållbart:

 • Vi använder så lite plastförpackningar som möjligt.
 • Vi källsorterar vårt avfall.

selyn sebra        selyn leksaksdjur

(Materialet vänder sig till elever i årskurs 5-6. Inspirationen kom från Vikingaskolan i Lund.
Senast uppdaterad: 2017-03-26)

we love klotet