En Fair Trade-upplevelse i särklass

”Fair handeln”

”Fair handeln” – Namnet på denna årliga mässa i Stuttgart är lika mycket ett konstaterande som en uppmaning: Gemensamt gör vi världen mer rättvis för människan och miljön!

1AffischStuttgart

”Fair handeln” är Tysklands största informations- och försäljningsforum för Fair Trade och andra rörelser för global hållbar utveckling. Under fyra dagar möts företag, återförsäljare, upphandlingsansvariga för kommuner och företag, politiker, samhällsanalytiker samt intresserade konsumenter. Rättvis handel utgör mässans fokus men även hållbar turism, energi och ekonomi är representerade. Alla utställare uppfyller kriterier för hållbar utveckling.

Certifierade utställare

Fair Trade-utställare eller deras produkter ska vara certifierade enligt kriterier för rättvis handel. Liksom i andra märkningsområden finns det även här en uppsjö av certifieringsmöjligheter som skiljer sig i detaljer när det gäller omfattning, krav eller kontroll. I samtalen med utställarna var just denna certifieringsröra ett återkommande tema. Fair Trade-företag har små marginaler och certifieringar kan upplevas som dyra och tidskrävande. För att inte tala om hur förvirrande detta är för konsumenterna.

LogoStuttgart2

 

Drygt 100 utställare utan ”fairwashing”

På mässan presenterades ett brett sortiment: heminredning och dekoration, livsmedel, hudvård, textiler, accessoarer, bollar, musikinstrument m.m.

Företag som enbart certifierar en bråkdel av sina produkter fanns inte på mässan. Mässan må vara för liten för de stora, men de är inte heller välkomna. Många inom Fair Trade-rörelsen anser att multinationella företag bedriver ”fairwashing”, d.v.s. endast ett fåtal produkter i deras sortiment certifieras för att skaffa sig ett gott rykte hos konsumenterna.

Utställarna här på mässan var företag eller organisationer som uteslutligen eller huvudsakligen handlar med rättvist producerade produkter. De tillverkas med hänsyn till miljön och är allt oftare även ekologiska. Företagen samarbetar med producenter från oftast extremt fattiga områden i s.k. utvecklingsländer i Asien, Afrika och Latinamerika. Vi träffade företrädare som t. ex. representerar endast en enda producent, medan andra samarbetar med många producenter från flera länder och kontinenter.

Import

Några av Klotets leverantörer: Med Globo (t. v. Herr Winkler och Klotets inköpare Birgitta, ”Frau Kjellin”) och Contigo har Klotet sedan flera år ett gott handelssamarbete. Kepocko och Swazi Art hoppas vi kan bli nya leverantörer.

 

Trade not Aid

Ett nära samarbete baserat på respekt, förtroende och öppenhet är karakteristiskt för Fair Trade. Samarbetet utvecklas ständigt och är långsiktigt i enlighet med Fair Trade-principer. Producentgrupper och företag i utsatta regioner får en chans att klara sig i den hårda konkurrensen på världsmarknaden. Människorna bakom produkterna kan skapa sig ett värdigt liv och ge sina barn bättre förutsättningar inför framtiden.

100samarkand

Thomas Sauer från Wien startade ”Pearls of Samarkand”. Företaget säljer torkade frukter och exklusiva oljor från små kooperativ i Uzbekistan.

DSC01965

De härliga torkade aprikoserna har Klotet redan i sitt sortiment. Fler spännande nyheter föll oss i smaken och snart kanske även Klotets kunder!

 

 

 

 

 

 

 

 

Personliga möten

De svenska företag som Klotet samarbetar med erbjuder Öppet hus-dagar, andra skickar sina säljare till butiken för att visa nya produkter. Ibland erbjuds studieresor för att lära känna producenter och tillverkningsställen. Men annars är personliga kontakter sällsynta. Inköpen görs online. Besöket i Stuttgart gav två dagar fyllda med inspirerande intryck, möten och upptäckter för Klotets butiksansvarig, två av inköparna och Klotets enda ganska perfekt tyskspråkiga styrelsemedlem!

100samling

Rättvis handelns många möjligheter

Fair Trade har många former. Ett något annorlunda framgångsrikt koncept har Kipepeo clothing tagit fram.

Kipepeo clothing

Extrainkomster för skolor i Tanzania. Barnen skapar motiven på lektionstid. I Tanzania odlas bomullen (ekologiskt) och sys plaggen. Motiven trycks för hand i Tyskland, där de färdiga t-shirts säljs.

Nyheter i Klotets sortiment

Mässbesöket gav konkreta resultat för Klotets kunder! Kom gärna in och se själv!

Kepocko

 

 

Redan nu kan du på Klotet köpa Kepockos
originella batikmönstrade behållare för kryddor.
De passar för vardagsbruk men berikar även samtalet med gästerna.

 

 

 

10nyheter

Korgar från Kepocko, örhängen från Swazi ArtDr Bonner’s magic soap – detta är några nyheter som väntas snart eller efter sommaren. Kanske kommer även ett par av Moogoos helt makalösa Femme du Sahel!

Stolta, glada och nöjda

På mässan i Stuttgart blev det tydligt att Klotet är del i en gemenskap som engagerat skapar en rättvisare värld – det kändes helt fantastiskt! STORT tack till Handelsföreningen Lund som stödde oss med resebidrag!

Klotetwordle

, , , , , ,

Kommentarer inaktiverade.