Får man smaka?

Ja visst! Se – lukta – smaka – njut!

En härlig chokladprovning hölls i Klotets butik. Lagom före jul blev det en mysig kväll som garanterat botade eventuella tecken på höstdepression.

fairchoklad

12 chokladnyfikna provade chokladkakor från Divine och Mascao.

Målet var inte att bli superduktig chokladexpert utan snarare att pröva olika blandningar och kanske hitta en eller annan ny favorit. I ”teoridelen” ingick även att få veta mer om Fair Trade-choklad.

Vi prövade:
Divine: vit, mjölkchoklad, toffe & salt, apelsin & ingefära, chili & apelsin, mörk 70%;
Mascao: hasselnötter, apelsin, rom, extra mörk 70%, mörk 85%.

Båda märken kännetecknas av mycket god kvalitet, de tillhör finchokladen.
Divine är en riktig Fairtrade-solskenshistoria.
Märket har blivit en populär storsäljare i Storbritannien och är på god väg att bli det även i USA. Kvalitén är mycket god och ett bra pris gör att många har råd att köpa Divine. Kakaoproducenterna i Ghana gynnas extra genom att kooperativen har blivit delägare i företaget. Klotet erbjuder numera alla chokladkakor från Divine-sortimentet.

Mascao är en kär chokladklassiker på Klotet.
Mascao är en Fair Trade-produkt och tillverkas mycket omsorgsfullt i mindre skala. Chokladkakorna är mer exklusiva. De innehåller varken konserveringsämnen eller emulgeringsmedel. Kakaobönorna odlas ekologiskt i Bolivia; även rörsockret från Filipinnerna är Fair Tade och ekologiskt. I Sverige finns Mascao främst i specialbutiker som Världsbutiker eller Fair Trade Shops. Klotet har åtta sorter i sitt sortiment.

Divine är Fairtrade och Mascao är Fair Trade. De representerar olika sätt att verka för rättvis handel, men målet är detsamma för Fairtrade och Fair Trade: att öka andelen rättvist handlade produkter inom världshandeln. Även grundreglerna är desamma: exempelvis garanterat bra lön till producenter, förskottsbetalning vid behov, inget utnyttjande av barnarbete, producenterna är sammanslutna i demokratiskt organiserade kooperativ.

Att köpa Divine eller Mascao ger med andra ord ett gott samvete, men ändå är väl smaken viktigast?

fairchoklad2

Så prövade vi:
Kom ihåg! Börja med den ljusa sorten.
Observera noggrant! Knäckljudet? Yta? Doft? Konsistens? Eftersmak?

Typiskt professionella begrepp som friskt, blomstrigt, kryddigt eller animaliskt brydde vi oss inte så mycket om, vi hade alla våra egna referenser:
”smörigt”, ”nertonad Nutella”, ”bränt kola”, ”varm mjölk”, ”mesost”, ”lite salt också”, ”luktar kokos”, ”lite lakrissmak”, ”cocktail”, ”lite lime”, ”mycket daim”, ”hygglig balans”, ”lite Cointreau”, ”klassisk fruktexplosion”, ”lite bittert men inte så farligt”, ”jord och kaffe”, ”parfymerad”, ”så sjukt olika”, ”fylligt”, ”ättika och läder” … Och just det animaliska – det fann ingen av oss i de chokladsorter som vi provade.

fairchoklad4

Vuxenchoklad, efterrättschoklad, frossachoklad, presentchoklad – med Klotets choklad blir det rätt!

Kvällens favorit?
Var och en av oss gillade extra mycket flera sorter av både Divine och Mascao. De fick omdömen som
”väldigt goa”, ”åh, vad gott”, ”himla go'”, ”jag gillar den här skärpan”, ”helt fantastiskt”, ”Gud, så god den var”.
Men de enda sorter som flera av oss röstade på som tänkbar superfavorit var
Mascao extra mörk 70% och Mascao Rom.

Kvällens resumé:
”En massa bra saker, som jag inte hade en aning om.”
”Trevligt att äta mjölkchoklad med kvalité.”

Vi kommer nog att erbjuda fler chokladprovningar! I väntan på det finns några lästips:
Papa Paa – Lär känna Divine och det fantastiska kooperativet Kuapa Kokoo.
Baka med Divine?
Vill även du bli Mascao-fan? Läs på lite här och köp sen på Klotet vad som verkar mest spännande. Det är bara att pröva sig fram!

fairchoklad1

 

, ,

Kommentarer inaktiverade.