Fair Trade ”Bolga”: Korgar, korgar, korgar!

bolga2
Form, färg, mönster – var och en är unik. Alla är gjorda för hand i regionen Bolgatanga i norra Ghana enligt kriterierna för rättvis handel.

Korgar för alla

Bolgakorgar tillhör Klotets bassortiment. Efterfrågan varierar efter årstid och livsstil, men sinar aldrig. När intresset för stickning ökar, efterfrågas korgar att förvara garn i; vårstädning resulterar i köp av nya, snygga korgar för allsköns förvaring och sommartid är korgar för picknick, strand och shopping mest populära.

Bolga5         Bolga9

Från halm till korg

Korgarna består av slitstarkt savanngräs som växer i södra Ghana. Där är dock klimatet för fuktigt och hett för att ha korgtillverkning som inkomstkälla. När gräset är köpt och transporterat till byarna i Bolgatanga, krävs en rad förberedelser innan själva flätningen kan börja. Halmen ska mjukas upp, färgas … Att sedan fläta en korg kan ta flera eftermiddagar. Här kan du följa alla arbetssteg från halm till korg. Många korgar har handtag, dessa görs av läder (getskinn); detta gör korgen mer funktionell och sätter samtidigt en fin accent.

Ibland kombineras gräset med återvunnen plast eller tygrester. Plaståtervinningen är inte bara bra för miljön utan har även en hälsoeffekt: Under regnperioden hindrar bortkastade plastpåsar regnvattnet att rinna bort. Istället bildas pölar där sedan myggorna lägger sina ägg. Nu rensas plastavfallet noga och blir en extrafin korgdekoration.

bolga1  bolga3   bolga4

Viktig inkomstkälla i en fattig region

Regionen Bolgatanga är en mycket fattig region. Familjerna har sin grundförsörjning genom jordbruk, men det är inget gynnsamt jordbruksklimat; översvämningar och långa torrperioder gör skörden ofta osäker. Korgflätningen är sedan länge en viktig bisyssla och för många den enda inkomstkällan. Det är främst kvinnor som flätar. Under torrperioden från oktober till april, när de dagliga arbetena är klara, ägnas tiden åt att göra dessa dekorativa och praktiska korgar. Den traditionellt runda formen kompletteras av modeller som den danska konstnären Pernille Bülow, hon började sin konstnärsbana på Orrefors glasbruk, skapade tillsammans med kvinnorna i regionen.

två shoppingkorgar i samma u-design, men olika färger.  Bolgakorgar i form av Tvättkorg och papperskorg.  Bolgakorgar i olika former och färger.

Fair Trade-korgar ger trygghet

Fair Trade har blivit viktig för människorna i Bolgatanga. Kvinnorna är mycket skickliga korgflätare och korgarna håller hög kvalitet. Det lilla danska Fair Trade-företaget Hammershus importerar sedan mer än 15 år Bolgakorgar till Danmark och Sverige. Det började med blygsamma mängder; idag samarbetar Hammershus med Fair Baskets som har avtal med drygt 350 flätare, merparten är kvinnor. En del av korgarna distribueras genom företaget Globo Fair Trade vidare till världsbutiker runtom i Tyskland. Även Contigo Fair Trade, ett stort tyskt Fair Trade-företag samarbetar som Hammershus med en lokal partner från Bolgatanga och importerar korgarna med dess hjälp.

För alla är gemensamt att regelbundna kontakter säkerställer att Fair Trade-kraven uppfylls. Genom Fair Trade utvidgas försäljningen utöver den lokala marknaden och dessutom ger Fair Trade-avtalen mer betalt jämfört med försäljningen på den lokala marknaden. Kvinnorna får redan i början av året konkreta beställningar och priserna fastställs för de olika modellerna och storlekarna. De är inte längre beroende av att få sina korgar sålda till lokala uppköpare. De slipper att sälja till ett pris som knappt täcker materialkostnader eller, ännu värre, att ta med korgarna hem igen från marknaden för att priserna var alldeles för låga. Minst lika viktigt är möjligheten att erhålla förskott från Fair Trade-importörerna för att kunna köpa råmaterialet.

Bolgakorg i kungliga händer

2013 fick den danska drottningen Margrethe en Bolgakorg fylld med utsökta danska produkter när hon under sin årliga sommarkryssning besökte Galleri Nyord på Møn.

Den danska drottningen får en bolgakorg som gåva.

Korgfläterska på besök i Sverige

Ayariga Esther Abangwine, en av de skickliga korgfläterskorna besökte under maj och juni 2017 världsbutiker och andra korg-intresserade ställen i Danmark och Sverige. Hon visade och förklarade, och alla imponerades över hennes skicklighet och kunskaper.

Esther visar i Klotet-butiken hur en korg flätas. Esther börjar fläta en ny korg.

Skötselråd:

* I de färgade korgarna kan det finnas kvar viss överskottsfärg som fäller när korgen blir blöt. Färgen är ofarlig för människan och miljön.

* Korgen rengörs enkelt med bara vatten.
* Om din korg av någon anledning tappat formen kan du lätt återskapa den. Skölj korgen med vatten, skaka av överflödigt vatten och forma korgen tills du blir nöjd igen. Korgen är van vid det – av platsskäl blir de runda korgarna ofta tillplattade och hopstuvade under den långa transporten till Klotet och vi formar dem innan de kan säljas.

Studieresa till Ghana

Hammershus ordnar varje år mycket intressanta studieresor till Ghana, bl. a. till korgflätare i Bolgatanga. Här finns mer information.

Inlägget på Hammershus facebook om studieresan 2016:

”Deltagerne kan vælge workshops i glassmykke-produktion og kurvefletning. Rejseleder Lisbeth Sommer har i 3 dage – ca. 4 timer om dagen – flettet en fin pink mini basket. En god måde at være sammen med de lokale kurveflettere på – og ikke mindst er det en berigende oplevelse at mærke den gode stemning og grine sammen, når man nu alligevel ikke har et et fælles sprog …”

Reseledaren flätar en liten korg.    liten röd korg som nästan är färdig.

 

, , , ,

Kommentarer inaktiverade.