Inspirerande axplock för Klotets volontärer

Volontärer som inspirerar varandra – det är ett beprövat och uppskattat koncept, även på Klotet. För några veckor sen guidade Ulrika Tegnér oss genom Fair Trade-chokladens ljuvliga värld och i denna vecka hade turen kommit till fyra av Klotets inköpare som berättade om sina ansvarsområden, om de företag som importerar och levererar varorna till vår butik. Och inte minst om människorna bakom produkterna.

Lena Löfman inledde med varor som importeras av det lilla danska företaget  Hammershus Fairtrade, vars specialitet är Fair Trade-hantverk från Ghana. Mest iögonfallande är de färgrika Bolgakorgarna från norra Ghana.

Korgar4

Förr användes den här typen av korgar till att sila exempelvis hirsbrygd med. Hammershus organiserade i vintras en studieresa till Ghana; Lena var en av deltagarna och berättade att de bl. a. fick se hur korgarna tillverkas. Korgarna flätas av kvinnor; de köper ett speciellt savanngräs, blöter det och rullar det mot benen för att det ska gå att fläta. För att kunna skaffa gräset får kvinnorna förskottsbetalning av Hammershus i enlighet med Fair Trade-principerna. Genom att sälja korgar till Hammershus får kvinnorna mycket bättre betalt jämfört med vad de skulle få på den lokala marknaden. Färgningen sköts av män och de försöker hitta så miljövänliga kemiska färger som möjligt. Detta är inte lätt att finna den rätta sammansättningen och s.k. överskottsfärg gör ibland att korgarna färgar av sig när de blir våta. Det är viktigt att vi butiksvärdar upplyser våra kunder om detta.

De nyare korgarna har till del designats av den danska konstnären Pernille Bülow; sedan flera år samarbetar hon med producenter från Ghana. Det finns även korgar med inflätad återvunnen textil och plast.

Korgarna transporteras först med lastbil till Ghanas huvudstad Accra, vilket är kostsamt. Därefter förs de med båt till Hammershus lager i Danmark, vilket tar 3-4 veckor. Sen levererar företagschefen Morten Ledskov själv korgarna till danska och svenska Fair Trade-butiker, bl.a. till Klotet. Denna korta handelskedja är ett bra exempel för Fair Trade-handeln.

Om korgproduktionens steg för steg finns en kortfattad text på danska med fina illustrerande foton.

Efter det var det Kerstin Strocks tur. Hon ansvarar för beställningar från en av Klotets största leverantörer, North & South Fair Trade. Även detta är ett litet familjeföretag, den här gången med bas i Hjo vid Vänern, och även här har ägaren och hans få anställda personlig kontakt med alla sina producenter och arbetar med långsiktiga, fleråriga kontrakt. Matvarorna är inte bara Fair Trade utan även ekologiska. Det är kaffe från småbönder i Sydamerika, kakao från Bolivia, te från Indien, mascobadosocker, regnskogshonung, marmelader och mycket mer. Vissa extra populära varor kan vara slutsålda ganska snart eftersom dessa kooperativ endast producerar begränsade mängder. Och en dålig teskörd hos kooperativ i Indien exempelvis märks med lite fördröjning även i Klotet-butiken.
Chokladen Mascao var den första Fair Trade-chokladen överhuvudtaget, den håller gourmetkvalitet och tillverkas i Schweiz. Den exotiska kryddblandningen bako från Etiopien är en favoritblandning för flera av Klotets kunder.

axplock16       axplock13

N&S:s mangoprodukter från Burkina Faso är efterfrågade på Klotet. Mangofrukten är användbar på många sätt. Medan t.o.m. malade kärnor i Burkina Faso används som mat när nöden är stor, så har torkad mango i två olika smaker och en choklad–överdragen variant blivit oemotståndligt godis i vår del av världen. Även vinäger och chutney finns med mango. 

Senaste nytt från N&S är torkad jackfruit. Kunde vi ta in fler nya varor? Vi diskuterade saffran från Afghanistan, den används inte bara till julen. Och genast dök det upp en typisk butiksvärdsfundering: Som i andra butiker borde vi kanske ha den i disken?

En annan av Klotets stora leverantörer är Sackeus, som Elsmarie Widegård informerade om. De är en av de äldsta Fair Trade-importörer i Sverige och som andra tidiga aktörer inom Fair Trade-rörelsen har Sackeus sina rötter i Svenska kyrkan. Nu ägs företaget av flera olika delägare och den sägs har Sveriges bredaste sortiment av Fair Trade-certifierade och ekologiska livsmedel. 80% av varorna är både Fair Trade och ekologiska. Africafe, snabbkaffeklassikern som odlas och förädlas i Tanzania,  finns åter på burk. Hela kaffebönor har blivit mer och mer populära hos Klotets kunder. 

axplock11        axplock10

Vårt mest prisvärda te levereras av Sackeus och kommer från Tanzania, det är African Pride. Det finns även grönt te med jordgubbssmak. Svartpepparn från Indien är prisbelönt, marmelad från Swaziland och Geomüsli, vars ingredienser kommer från Pakistan, Sydafrika och Chile levereras också av Sackeus. Ett nytt varumärke är Eguale, som vi  redan lärt känna under chokladprovningen. Butiksvärdarna bör uppmärksamma att detta märke har inte samma pris som Mascao och Divine, de andra chokladmärken i Klotets sortiment.

axplock9

En nyhet från Sackeus är olivolja och oliver från Palestina. På en youtube-klipp (5 min) ge en oliv- och mandelodlare från Fair Trade-kooperativet Canaan Eguale svar på frågan:
Vad har du märkt för skillnad sedan du började sälja din olivolja som Fairtrade-märkt?

 

Till slut kom turen till en av Klotets textila specialiteter: småbarnskläder från Sture & Lisa. De har nyligen fått en ny attraktiv exponering i butiken. Eva Holmberg visade kläderna och berättade att nya mönster väntas snart. Det är färgglada unisexkläder i storlekarna 56-86 av eko-material, Klotet säljer även filtar och haklappar. Allt designas i Sverige och tillverkas i Mauritius och Indien. Företaget fick namnet efter  ägarens farmor och farfar.

Barnkläder8

 

Klotet är en av företagets  första återförsäljarna i Sverige, men Sture & Lisa säljer mycket även i andra länder. Eva påtalade en viktig sak:

Om kunderna tycker att priset är högt för dessa snygga barnkläder så bör vi butiksvärdar påminna om de arbetsvillkor som oftast rader inom den konventionella textilindustrin och om de miljöskador den ställer till med för att pressa produktionspriserna och på det viset tillfredsställa önskan efter billiga varor. Klotet säljer Sture & Lisas barnkläder på kommissionsbasis, vilket framgår av prisetiketten – och butiksvärdarna bör tänka på att det finns en särskild knapp på kassan för detta!

Denna mycket informativa kväll avrundades med kaffe och te, chilensk marmelad och palestinsk tapenade på gott hembakat bröd. Alla var överens: Som Klotet-volontär är vi en del i den globala Fair Trade-rörelsen – och det känns bra 🙂

 

, ,

Kommentarer inaktiverade.